Ultima ora! Un sistem de program flexibil de munca urmeaza sa fie implementat in Romania

,

În România ar urma să fie aplicat modelul Kurzarbeit, care presupune un program flexibil de muncă, a anunțat luni premierul Ludovic Orban.

Acesta a precizat că modelul are oarecum un caracter de noutate în România, dar a fost aplicat în ţări europene, în special în Germania, şi a dat rezultate. "Încercăm şi noi să aplicăm acest sistem de program flexibil de muncă. Trebuie să fixăm cadrul", a spus Orban.

Acesta a precizat că la nivelul Uniunii Europene a fost aprobat programul SURE, destinat decontării cheltuielilor efectuate de state pentru anumite categorii de măsuri active, dar în special pentru măsurile de tip Kurzarbeit. "Ideea în sine nu este foarte complicată. Dacă unei companii i s-a redus vânzarea cu un anumit procent, ca să nu dea afară angajaţii - cu procentul corespunzător - practic stabileşte un program flexibil de muncă pentru angajaţi şi statul plăteşte perioada de timp care nu e lucrată de angajaţi, corespunzătoare reducerii", a precizat premierul citat de Agerpres.

Citeste si: Ce este modelul Kurzarbeit si cum functioneaza

Potrivit premierului, trebuie stabilite criterii clare pentru implementarea programului, astfel încât să nu recurgă la măsuri de sprijin firmele care în realitate nu ar avea nevoie de ele.

"Sigur, măsura se aplică o perioadă limitată, atunci când apare o perturbare majoră pe piaţă, cum este criza economică generată de epidemia de COVID. Deci, va trebui să stabilim o perioadă de aplicare şi va trebui să gândim foarte bine cum punem în funcţiune acest mecanism, astfel încât pe de o parte să fie cât mai uşor de accesat, fără proceduri birocratice complicate. Pe de altă parte, să asigure criterii de acordare a ajutorului către companii şi către angajaţi foarte clare, foarte precise, astfel încât să nu existe probleme foarte mari în interpretarea modului în care este aplicat şi să reducă cât mai mult posibilitatea ca unii angajatori să poate să utilizeze această formă de protecţie fără să aibă nevoie sau ca resursă suplimentară de venit, în condiţiile în care ei, teoretic, nu ar avea nevoie de această măsură", a menţionat Orban.

Citeste si: Bani mai multi pentru angajati! Cine va primi 2500 de lei in plus, lunar

Citeste si: Ultima ora: Alocatiile NU se mai dubleaza. Declaratiile premierului Ludovic Orban

Citeste si: Ce cadou i-a facut Gigi Becali primei sale nepoate. Cu siguranta, Maria nu va avea niciodata grija banilor

 

 

Citește și:

Simina si Alex Zanoaga si-au botezat baietelul! Iata ce tinuta a purtat proaspata mamica si ce fosta colega de la "Puterea dragostei" i-a fost alaturi, la fericitul...

Cum arăta Simina la 5 zile după ce a născut? Acum a făcut publică fotografia

Edu.ro rezultate Evaluare Nationala 2020: s-au afisat notele

Veste proasta pentru parinti! Toate scolile dintr-un oras si trei comune adiacente intra in scenariul hibrid. Decizie de ultima ora a CJSU

Live Stream Online Puterea Dragostei - Editia de marti, 29 septembrie - A doua parte - VIDEO. Alexandra paraseste platoul emisiunii!


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar mai putea interesa
Cookies