Tradiții de Sf. Constantin si Elena. Ce este bine să faci în această zi sfântă

Autor: Denisa Irimia
Actualizat: 16 mai 2024, 11:05

Tradițiile și credințele românești sunt asociate cu sărbătoarea Sfinților Mari Împărați Constantin și Elena, sărbătoriți în fiecare an în calendarul ortodox pe 21 mai, în 2024.

Sfinții Mari Împărați Constantin și Elena sunt comemorați în fiecare an în calendarul ortodox pe 21 mai. Mai jos, descoperiți povestea lor și credințele populare asociate cu această zi de sărbătoare.

Citește și: Calendar Ortodox Mai 2024: Când sunt pomenite cele cinci sărbători cu cruce roșie?

Tradiții de Sf. Constantin si Elena

În această zi, credincioșii urmează o serie de obiceiuri și tradiții, multe dintre ele asociate cu apropierea verii.

Iată care sunt cele mai semnificative dintre ele!

-mulți agricultori nu lucrează, evită astfel pagubele aduse holdelor de păsările cerului;

-în anumite regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se spune că tot ce se seamănă după această zi se va usca;

-podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii;

-ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului;

-femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă;

-pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui; prin fumul focului obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de spiritele rele în tot timpul în care vor sta la stâne;

-pentru a avea parte de liniște și spor în familie, se spune că în această zi este bine să se aducă în casă trei fire de bujori îmbobociți;

-în această zi nu este bine să se facî treabă prin curți și gospodării;

-de asemenea, în ziua de Sf Constantin și Elena nu este bine să lucrat pământul, să se dea cu sapa sau să fie smulse buruienile.

Citește și: Sărbătoare azi, 25 mai 2023: Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului. Calendar ortodox

Urări de Sf. Constantin și Elena

Cu ocazia zilei onomastice, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire.

La mulți ani!

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ți rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească! Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu!

Cele mai calde urări de bine, sănătate şi fericire, de ziua numelui. La mulţi ani, Constantin!

E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri! La Mulţi Ani, Elena!

La mulți ani, dragă tată! Îți doresc o zi plină de bucurie și iubire, înconjurat de cei dragi. Să fii sănătos și fericit în fiecare zi a vieții tale. Sfinții Constantin și Elena să-ți vegheze pașii mereu!

Mama mea iubită, cu ocazia numelui tău, îți trimit cele mai calde urări. Să ai o zi minunată, plină de râsete, îmbrățișări și momente de fericire. Sfinții Constantin și Elena să-ți aducă noroc și împliniri în tot ceea ce faci.

La mulți ani, dragă frate/sora! Îți doresc un drum plin de succes și satisfacții, împliniri personale și profesionale. Să fii mereu înconjurat de dragoste și susținere. Sfinții Constantin și Elena să-ți călăuzească pașii pe calea fericirii.

Dragă bunicule/bunica, cu ocazia numelui tău, îți trimitem cele mai calde gânduri și urări. Să ai parte de sănătate și bucurii în fiecare zi a vieții tale. Sfinții Constantin și Elena să-ți ofere putere și înțelepciune în toate acțiunile tale.

La mulți ani, dragă nepotă/nepotule! Îți dorim un viitor strălucit, plin de reușite și împliniri. Să ai parte de dragoste și susținere din partea celor dragi. Sfinții Constantin și Elena să-ți îndrume pașii pe calea fericirii și succesului.

Sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieții tale. Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunata si un an plin de realizari. La multi ani infloritori!

Îți doresc ca ziua numelui să îți aducă multe motive de a sărbători. La mulți ani!

Florile din luna mai să îţi aducă multă iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite. La mulţi ani de ziua numelui!

La mulți ani de Sfinții Constantin și Elena! Să aveți o zi plină de bucurie și binecuvântări!

Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericită, iubită, să ai parte numai de raze de soare în viaţă. La Mulţi Ani!

 

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!