Traditii de Paste in Maramures. Petrecerea udatului stabileste cel mai vrednic gospodar VIDEO

Traditii de Paste in Maramures. Petrecerea udatului stabileste cel mai vrednic gospodar VIDEO

In satele din Maramures, traditia e sfanta! In a doua zi de Paste se alege cel mai harnic gospodar din sat. Primul satean care iese la arat petrece cu cantec si voie buna.

Petrecareti din fire, maramuresenii au lasat mesele imbeldugate si au trecut la joc. Batranii spun ca pentru a avea o recolta bogata, cel mai vrednic gospodar trebuie sa fie udat. Intreg satul participa la desemnarea celui mai vrednic gospodar. Acesta se alege printr-un ritual specific. Ajutati de cativa tineri care stau la panda, cei mai intelepti oameni ai satului il aleg pe cel care merge la udatoriu.

Acesta este luat pe sus si dus cu mare alai la rau. Traditia spune ca daca gospodarul reuseste sa scape din mainile satenilor care il duc la rau, atunci poate sa mearga linistit acasa si sa se ocupe de treburile campului. Daca nu, atunci ii cinsteste pe toti cu mancare si bautura. Gospodarul face un targ cu satenii. Ascunde un banut intre buturugi pe care satenii trebuie sa-l gaseasca. Daca il scapa din ochi pe gospodar, satenii trebuie sa plateasca ceterasii.

Turistii care au petrecut sarbatorile pascale in Maramures au fost vrajiti de traditiile, obiceiurile zonei si de costumele populare. Maramuresul este frecvent vizitat atat de tursiti din tara, cat si de peste hotare. Cel mai adesea acestia sunt cazati la pensiuni sau inchiriaza camere in casele din sat si din imprejurimi.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate