TRADITII de Boboteaza in Maramures. Feciorii striga in gura mare DEFECTELE fetelor nemaritate ca sa stie lumea de ce nu s-au casatorit

Ajunul Bobotezei a fost motiv de petrecere pentru maramureseni. Feciorii au urcat pe cel mai inalt deal din sat si au strigat numele fetelor nemaritate, dupa care au mers la petit.

Braicul sau strigatul fetelor nemaritate de catre tinerii maramureseni se face an de an, in ajunul Bobotezei. Flacaii se urca pe cel mai inalt deal din sat de unde striga cat ii tin plamanii defectele fetelor, astfel incat sa stie tot satul de ce nu au fost luate de neveste.

Zis si facut, dupa ce le striga numele fetelor nemaritate, flacaii merg la ele acasa sa le peteasca. Maria este deja fata de maritat, asa ca feciorii au venit sa o peteasca. Batranii spun ca, daca in Ajunul Bobotezei flacaii sunt primiti de parintii tinerei, aceasta sigur isi va gasi un sot. Odata ce au fost primiti in casa, feciorii s-au pus pe chefuit.

Cel care danseaza cu tanara si mai scoate si bani din buzunar pentru joc, acela este, de obicei, si alesul fetei. De data aceasta, Maria a fost incantata de baiatul care a petit-o. Tinerii au lasat-o pe Maria cu alesul inimii sale si au plecat sa peteasca alte fete nemaritate din sat.

##VIDEO130045##

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate