Tradiția Ignatului în mărginimea Sibiului. Secretul pentru a obține un șorici fraged

,

Ziua de Ignat este încărcată de obiceiuri şi de tradiţii la români. Iată cum arată acestă zi în mărginimea Sibiului.


In articol:

În zona rurală, oamenii încă păstrează obiceiurile şi tradiţiile. Înainte de Crăciun, românii sacrifică porcul din care se pregătesc apoi toate preparatele pentru masa de Crăciun. 

Citeste si: Ce greșeală fac românii atunci când prepară cârnații de Crăciun? Cum trebuie să fie preparați și gătiți

20 decembrie: Tradiția Ignatului

Potrivit tradițiilor românești, porcii se taie dimineața. Acest obicei se păstrează și la Rășinari. Familia Nemeș este gata să transforme al doilea porc de peste o sută de kilograme în cotlete, mușchiuleț și slănină.

Citeste si: De ce nu e bine să tai porcul după data de 20 decembrie. Motivul pentru care trebuie sacrificat în ziua de Ignat 2021

Înainte că porcul să fie acoperit cu ferigă și paie, bărbații au grijă să cinstească o palincă, în semn de mulțumire că au ce să taie și anul asta.

„Sănătate, să fim sănătoși și cine l-a crescut!”

„Îl spălăm, îl parlim cu paie, îl pârlim și cu ferigă de pădure. Coace șoriciul bine, îl frecăm bine cu sare, n-am ajuns la ferigă.”

„Se mai pierde tradiția, dar noi încă mai facem ca părinții și bunicii noștri. Toți venim de la țară, toți am trăit cu așa ceva, cu animale.

Și am făcut și școală.”

„Aici e cu rânduiala! El e măcelar, eu n-am dexteritate. Mai pune o țară să iasă unghiile!

Trebuie un coordonator: doi români când merg pe stradă unul dintre ei e șef să-i coordoneze.

Pe laterală, uite, dă semne unde e copt.

Curăță cu cuțitul, uite îi mai dăm o tură.

Când era zăpadă puneam așa.

Uite așa, unghiile se folosesc la piftie. Nicușor, niște haine mai rele că puțim a fum!”

Secrete pentru un șorici gustos

După ce este sacrificat și pârlit, animalul trebuie curățat de păr și spălat foarte bine. În continuare vă prezentăm câteva trucuri pentru șorici fragezi.

„Dacă e afumat e și carnea mai bună.

Se pune în fum  tot șoriciul să se facă că lumea.

Îl lăsăm să se hodine, să se ducă jarul și apoi îl spălăm, acum e cam gata cu el menirea lui o fu să manace să crească. Ăsta e al doilea, mai mic, i-o venit rândul și pregătim tot ce trebuie d-ale porcului cum se zice.”

Citeste si: Ignat 2021. Ce trebuie să facă bărbații înainte de Ignat. Cuvintele pe care trebuie să le rostească după sacrificarea porcului

Cel mai moale și mai subțire șorici se află pe burta porcului, de unde se jupoaie doar cu două degete, se dă prin sare și se mănâncă lângă porc alături de un pahar cu pălincă.

„Aici cum o stat pe burtă cum o fost ars. Aici au fost paie multe, uite așa copt copt. Aici iară. Dar ce gust îi da ferigă, are gust aparte. Cu ferigă adusă din pădure se usucă și și are cotoare groase ca paiul și arde mai mult.”

Slănina, mușchiul și carnea se sărează și se lasă la zvântat câteva zile. După aceea se afumă încet timp de două-trei zile. Pentru cârnați se folosesc doar ingrediente naturale: carne, usturoi, sare și piper.

Organele ajung la fiert pentru tobă, caltaboși și alte preparate care vor ajunge pe masa de Crăciun. 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

E unul dintre cei mai săraci, dar cei mai buni medici români. De ce n-a luptat niciodată Leon Dănăilă să facă bani. Neurochirurgul a făcut el însuși dezvăluirea!

SUA, mișcare care anunță începerea războiului: își scot familiile diplomaților din Ucraina/ VIDEO

ŞOC! Iată planul ascuns al lui Vladimir Putin cu Ucraina! Motivul real pentru care Armata rusă va intra în forţă în ţara vecină cu noi

Calendar creștin ortodox, 24 ianuarie 2022. O mare sfântă, sărbătorită astăzi! Diavolii nu au îndrăznit să se apropie de ea!

Crede Leon Dănăilă în Dumnezeu? Marele neurochirurg a vorbit de o "minune" care s-a petrecut cu o pacientă!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies