Toţi proprietarii de la bloc trebuie să ştie asta! Se schimba legea! Categoria care nu mai trebuie să plătească întreţinere

,
intretinere bloc
Copii de sub trei ani vor fi scutiti de la plata intretinerii

S-a schimbat Legea privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari. De acum copiii sub trei ani vor fi scutiti de la plata intretinerii la bloc.


In articol:

Luni Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea legii privind funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor. Astfel, copiii mai mici de trei ani vor fi scutiți de la plata cheltuielilor de întreținere.  Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Cine va fi scutit de plata întreținerii la bloc

Potrivit modificăr copiii mai mici de trei ani vor fi exceptați de la plata întreținerii. Au fost înregistrate 134 voturi "pentru" şi un vot "împotrivă".  

„Copiii până la împlinirea vârstei de trei ani sunt exceptaţi de la plata cheltuielilor repartizate după numărul de persoane”, prevede proiectul de act normativ amendat de Comisia pentru administraţie publică a Senatului. Iniţiatorul propunerii legislative, liberalul Florin Roman, a explicat în expunerea de motive a proiectului de act normativ că „plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult”.

„Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, a transmis Florin Roman, potrivit Agerpres.

Aceeași măsura propusă a mai fost aplicată în trecut, între 2017 și 2018, câns a apărut actuala legislație a asociațiilor.

Citeste si: Este oficial! Se implementează de astăzi, 31 martie. Ministrul Finanțelor a făcut anunțul. Ce trebuie să știe toți românii

Ce spune vechea legea a asociaţiei de proprietari

Art. 75. – Jurisprudență
(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.


(2) Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:

a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;

b) cheltuieli pe consumuri individuale;

c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;

d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;

e) cheltuieli pe consumatori tehnici;

f) cheltuieli de altă natură.

(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.

(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.

(5) Prin excepție de la prevederile alin.

(4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.

Art. 76.
Stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac în conformitate cu prevederile art. 48 alin. (5) coroborate cu prevederile art. 75 alin. (2).

Art. 77.
(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.

(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.

Citeste si: Cum te ferești de capcanele contractelor încheiate cu dezvoltatorii imobiliari?

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.

Citeste si: Care sunt taxele de complex rezidențial și ce costuri se vor adăuga la întreținere

 

Citește-ne pe
Citește și:

Care sunt taxele de complex rezidențial și ce costuri se vor adăuga la întreținere

Nu toate școlile din București reiau cursurile față în față, anunță ISMB: Cinci nu au săli în care să facă cursurile

Televiziunea care refuză să o invite pe Paula Seling la emisiuni pentru că este cu Biserica: ”Nu avem ce să facem”

Este oficial! Se implementează de astăzi, 31 martie. Ministrul Finanțelor a făcut anunțul. Ce trebuie să știe toți românii

Stațiunea Mamaia - O filă din istoria litoralului românesc

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies