Care sunt taxele de complex rezidențial și ce costuri se vor adăuga la întreținere

,

Taxele de complex rezidențial vă pot mări semnificativ factura de la întreținere. Dacă vreți să vă mutați într-un astfel de apartament, asigurați-vă dinainte că știți exact cât veți plăti în plus.


In articol:

În cazul în care vreți să vă mutați într-un apartament situat într-un complex rezidențial, trebuie să fiți la curent cu ce implică acest lucru. Întreținerea va fi mai scumpă față de cea dintr-un apartament dintr-un bloc vechi.

Taxele de complex rezidențial vă măresc factura la întreținere

Toți românii care locuiesc în apartament trebuie să plătească în fiecare lună factura la întreținere. În special în lunile de iarnă, prețurile sunt foarte ridicate și nu sunt puțini cei care se vaită că întreținerea este mult mai mare decât s-ar fi așteptat.

În cazul blocurilor vechi, întreținerea se calculează ținând cont de următoarele costuri:

 • plata utilităților (apa caldă, apa rece, căldura)
 • cheltuielile pentru curăţenia din bloc
 • cheltuielile pentru spaţiile comune din bloc
 • salariul administratorului de bloc
 • salariul contabilului

Bineînțeles că factura de întreținere diferă și în funcție de zona exactă în care locuiți. Dacă preferați o zonă de centru sau una de lux, prețurile vor fi mai mari.

Situația se complică însă într-adevăr atunci când vine vorba despre apartamentele situate în ansamblurile rezidențiale.

Pe lângă toate cheltuielile enumerate mai sus, cei care locuiesc în astfel de blocuri trebuie să plătească și taxe de mentenanță. În funcție de facilitățile care vă sunt oferite de către respectivul ansamblu de blocuri, se calculează și costul taxelor.

Asta înseamnă că în fiecare lună, proprietarii vor plăti o întreținere mai mare, spre deosebire de cei care locuiesc într-un bloc vechi.

Costurile pot fi chiar și cu câteva sute de lei mai ridicate.

Ce taxe de mentenanță plătiți într-un complex rezidențial

Așadar, dacă aveți de gând să vă cumpărați un apartament într-un complex rezidențial sau vreți să vă mutați cu chirie, informați-vă dinainte la ce prețuri se ridică taxele de mentenanță.

Aceste costuri suplimentare se calculează în funcție de contribuția calculată pe număr de persoane si de contribuția pentru suprafața utilă sau cota parte de proprietate.

Taxele de complex rezidențial nu sunt aceleași în toate ansamblurile de blocuri. Bineînțeles că, exact ca și în cazul blocurilor vechi, nu toate apartamentele vor avea la factura de întreținere aceleași costuri.

Prețurile diferă în funcție de numărul de persoane care locuiesc în apartament, dar și în funcție de suprafața utilă a imobilului.

Revenind la taxele de complex rezidențial, acestea iau în calcul următoarele aspecte:

 • sistemele complexului
 • instalațiile imobilului
 • serviciile de pază sau cele de grădinărit, care au fost contractate de către Asociația de proprietari sau de către dezvoltator

La toate acestea se adaugă, bineînțeles, și costurile pentru întreținerea spațiilor comune:

 • salariul femeii de serviciu
 • curentul pe casa scării și la subsol
 • gunoiul
 • vidanjarea
 • deratizarea
 • curentul care alimentează liftul
 • lumina de pe scară, din boxe sau din alte spații comune
 • curentul consumat de hidrofoarele din subsol
 • liftul

Astfel, dacă vreți o garsonieră într-o zonă rezidențială, veți plăti la întreținere în jur de 250 de lei.

Pentru un apartament cu două camere situat într-un complex rezidențial veți scoate din buzunar între 400 și 600 de lei, iar pentru unul de 3 sau de 4 camere, întreținerea va porni de la 700 de lei și poate ajunge până la 1.200 de lei.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Cristina Mihaela a facut anuntul! Cine sunt Favoritii saptamanii si cine paraseste casa Puterea dragoste? Iata ce surpriza a dezvaluit Cutia Pandorei!

Florin Cîţu, mesaj de ultimă pe Facebook: Aş vrea să pot mulţumi personal fiecărui om care s-a vaccinat

Clasament Survivor România 2021. O concurentă nouă ajunge pe locul 1 în topul eficacității. Pe ce loc au ajuns Zanni și Jador

Live Stream Online Survivor Romania - Editia de duminica, 18 aprilie – VIDEO. Faimosii si Razboinicii se vor confrunta in jocul pentru comunicare!

Handan Sadoglu din serialul "Hercai", schimbare spectaculoasă de look! Iată cum arăta celebra actriță Gulcin Hatihan, cu părul lung și mult mai suplă, în urma cu trei...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies