Tot ce trebuie să știi despre Willow Project. Cum va afecta mediul cel mai mare proiect de foraj petrolier și ce implicare are Joe Biden

Author: Lavinia Medrea
Actualizat: 09 mar 2024, 00:10

um va afecta mediul cel mai mare proiect de forat petrolier și ce implicare are Joe Biden

Sursa: Facebook Joe Biden/TikTok @cancelprojectwillow0

Proiectul masiv de foraj petrolier Willow al ConocoPhillips de pe North Slope din Alaska a trecut prin procesul de aprobare al administrației timp de luni de zile, producând o revoltă bruscă de activism online împotriva acestuia, inclusiv peste un milion de scrisori scrise la Casa Albă în semn de protest față de proiect și o petiție Change.org cu peste trei milioane de semnături.

Proiectul Willow al ConocoPhillips este un proiect de foraj petrolier masiv, care durează de zeci de ani, pe versantul nordic al Alaskăi, în Rezervația Națională de Petrol, care este deținută de guvernul federal.

Cine și când a inițiat Willow Project

Zona în care este planificat proiectul conține până la 600 de milioane de barili de petrol. Acest petrol ar avea nevoie de ani de zile pentru a ajunge pe piață, deoarece proiectul nu a fost, încă, construit.

Citește și: New York a ajuns să fie cel mai poluat oraș din lume. Care sunt cauzele, cum ne afectează și de ce ar trebui să ne pese

ConocoPhillips este o companie energetică cu sediul în Houston care a explorat și forat pentru petrol în Alaska de ani de zile. Compania este singura care are în prezent operațiuni de foraj petrolier în Rezervația Națională de Petrol din Alaska, deși cele două proiecte operaționale ale sale sunt mai mici decât ar fi Willow.

@cancelprojectwillow0 this is so scary to think about #cancelwillowproject #willowproject #alaska #fyp #viral #spreadawareness #xyzbca #petition #letsgetto30000 ♬ original sound- 🌎🌎🌎

Willow a fost propus de ConocoPhillips și aprobat inițial de administrația Trump în 2020.

ConocoPhillips a primit inițial aprobarea de a construi cinci platforme de foraj, pe care administrația Biden le-a redus în cele din urmă la trei. Trei tampoane vor permite companiei să foreze aproximativ 90% din petrolul pe care îl urmărește.

Citește și: Când prea mult sport le îmbolnăvește pe femei? Afla despre RED-s

Administrația Biden a simțit că are mâinile legate în cazul acestui proiect, deoarece Conoco are contracte de închiriere existente și valabile în zonă, au declarat două surse guvernamentale pentru CNN.

Aceștia au stabilit că, din punct de vedere legal, instanțele nu le-ar fi permis să respingă complet sau să reducă drastic proiectul, au spus sursele. Dacă ar fi urmărit aceste opțiuni, s-ar fi putut confrunta cu amenzi mari, pe lângă acțiunile în justiție din partea ConocoPhillips.

Când ar putea începe Willow Project

Acum că administrația Biden a dat undă verde proiectului Willow, construcția poate începe.

Cu toate acestea, nu se știe exact când se va întâmpla acest lucru, în mare parte din cauza contestațiilor legale iminente.

Se așteaptă ca Earthjustice, un grup de avocatură de mediu, să depună în curând o plângere împotriva proiectului și va solicita probabil un ordin judecătoresc pentru a încerca să blocheze continuarea acestuia.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Grupurile de protecție a mediului și ConocoPhillips se află într-o cursă contra cronometru. Construcția pe Willow poate fi realizată doar în timpul sezonului de iarnă, deoarece are nevoie de drumuri de gheață pentru a construi restul infrastructurii proiectului petrolier- inclusiv sute de kilometri de drumuri și conducte și o instalație de procesare. În funcție de vreme, sezonul de iarnă din Alaska s-ar putea încheia cândva în aprilie.

În cazul în care grupurile de mediu vor obține până atunci un ordin judecătoresc pentru a opri sau întârzia proiectul, ar putea întârzia construcția cu cel puțin un an. Și, întrucât proiectul trebuie să fie complet construit înainte ca petrolul să poată fi produs, ar putea dura ani de zile până când petrolul pompat din Willow ar putea ajunge pe piață.

Care ar putea fi argumentele juridice împotriva Willow Project

Proiectul Willow se va confrunta aproape sigur cu o contestație juridică. Earthjustice a declarat că pregătește o plângere și a început deja să își expună argumentele juridice, spunând că autoritatea administrației Biden de a proteja resursele de suprafață de pe terenurile publice din Alaska include luarea de măsuri pentru a reduce poluarea cu carbon care încălzește planeta- la care Willow s-ar adăuga în cele din urmă.

„Noi și clienții noștri nu vedem nicio versiune acceptabilă a acestui proiect, considerăm că analiza de impact asupra mediului este ilegală”, a declarat anterior Jeremy Lieb, un avocat principal al Earthjustice, cu sediul în Alaska, pentru CNN.

Cine susține Willow Project

Legiuitorii statului spun că proiectul va crea locuri de muncă, va stimula producția internă de energie și va reduce dependența țării de petrolul străin. Toți cei trei legislatori din delegația bipartizană a Congresului din Alaska s-au întâlnit cu președintele Joe Biden și cu consilierii săi de rang înalt la 3 martie, îndemnându-l pe președinte și pe administrația sa să aprobe proiectul.

O coaliție de grupuri de nativi din Alaska de pe North Slope sprijină, de asemenea, proiectul, afirmând că acesta ar putea fi o nouă sursă de venituri foarte necesară pentru regiune și ar putea finanța servicii, inclusiv educația și asistența medicală.

„Willow reprezintă o oportunitate de a continua această investiție în comunități”, a declarat pentru CNN Nagruk Harcharek, președintele grupului de susținere Voice of the Arctic Iñupiat. „Fără acei bani și flux de venituri, suntem dependenți de stat și de federali”.

Cine se opune Willow Project

Alți nativi din Alaska care locuiesc mai aproape de proiectul planificat, inclusiv oficiali ai orașului și membri ai tribului din satul nativ Nuiqsut, sunt profund îngrijorați de impactul asupra sănătății și mediului al unei exploatări petroliere majore.

Într-o recentă scrisoare personală adresată secretarului de interne Deb Haaland, primarul Nuiqsut, Rosemary Ahtuangaruak, și alți doi oficiali ai orașului și ai tribului Nuiqsut au declarat că satul va fi cel mai afectat de impactul pe care Willow îl va avea asupra sănătății și mediului. Alte „sate obțin unele beneficii financiare de pe urma activităților legate de petrol și gaze, dar experimentează mult mai puține efecte decât Nuiqsut”, se arată în scrisoare. „Ne aflăm la punctul zero al industrializării Arcticii”.

În ce măsură afectează Willow Project mediul

Conform propriilor estimări ale administrației, proiectul ar genera suficient petrol pentru a elibera anual 9,2 milioane de tone de poluare cu carbon care încălzește planeta- echivalentul adăugării a 2 milioane de mașini cu motor pe benzină pe șosele.

„Aceasta este o amenințare climatică uriașă și nu este în concordanță cu promisiunile acestei administrații de a se ocupa de criza climatică”, a declarat pentru CNN Jeremy Lieb, un avocat senior din Alaska al grupului de drept al mediului Earthjustice. Pe lângă preocupările legate de încălzirea rapidă a Arcticii, grupurile sunt îngrijorate și de faptul că proiectul ar putea distruge habitatul speciilor indigene și ar putea modifica modelele de migrație ale animalelor, inclusiv ale cerbilor caribu.

Susținătorii Willow, inclusiv legislatorii din Alaska, susțin că proiectul va produce combustibil fosil într-un mod mai curat decât obținerea acestuia din alte țări, inclusiv Arabia Saudită sau Venezuela.

Aprobarea Willow Project ar fi încălcat o promisiune de campanie făcută de Biden

În timpul campaniei sale prezidențiale din 2020, Biden a promis să pună capăt noilor foraje de petrol și gaze pe terenurile și apele publice- ceea ce a realizat inițial ca parte a unui ordin executiv timpuriu.

Cu toate acestea, pauza de foraj a fost anulată de un judecător federal în 2021, iar de atunci administrația Biden a deschis mai multe zone pentru noi foraje. Mai multe dintre aceste noi zone de foraj de petrol și gaze au fost contestate în instanță de grupurile de mediu.