TOP 3 cele mai bune țări pentru a creste un copil! Ce beneficii au?

Author: Bogdan Frațilă

Răspundem la întrebarea principală a fiecărei familii de emigranți: care sunt cele mai bune locuri pentru a crește copii - sau, de fapt, pentru a fi un copil?

Sursa: PixaBay

Răspundem la întrebarea principală a fiecărei familii de emigranți: care sunt cele mai bune locuri pentru a crește copii - sau, de fapt, pentru a fi un copil?

Răspundem la întrebarea principală a fiecărei familii de emigranți: care sunt cele mai bune locuri pentru a crește copii- sau, de fapt, pentru a fi un copil?
Pentru persoanele care doresc să se mute, clasamentele celor mai bune țări din lume în care se poate trăi poate fi de ajutor. Dar, cu copii în spate, există mai mulți factori de cântărit decât, să zicem, venitul mediu sau stabilitatea economică.

S-ar putea să doriți să aflați despre sănătatea sau fericirea copiilor locali, calitatea educației, politicile de concediu pentru familie- chiar și ce țări au cele mai verzi spații sau locuri de joacă.
Pe acest tip de factori se concentrează Unicef în "buletinele de evaluare" privind bunăstarea copiilor. Este important de menționat că clasamentele lor se referă doar la cele mai bogate țări din lume- și nu toate datele ar putea fi la fel de interesante pentru familiile de expatriați.
Dar constatările lor ajută la conturarea unui tablou clar despre cum este cu adevărat să crești copii în țări din întreaga lume.
Ne-am bazat pe unele dintre aceste cercetări pentru a încerca să răspundem la întrebarea principală a fiecărei familii de emigranți: care sunt cele mai bune locuri pentru a crește copii- sau, de fapt, pentru a fi un copil?

Japonia

În analiza Unicef 2020 privind bunăstarea copiilor, Japonia ocupă primul loc în ceea ce privește sănătatea fizică, care ia în considerare mortalitatea și obezitatea infantilă. Iar în cel mai recent buletin de evaluare al Unicef din 2022, care a analizat în mod specific mediile în care cresc copiii, se află pe locul al doilea pentru "lumea din jurul copilului"- o categorie care include aspecte precum spațiul verde urban și siguranța traficului.

Japonia are, de asemenea, cea mai mică rată de obezitate infantilă, mortalitate infantilă scăzută și niveluri extrem de scăzute de poluare a aerului sau a apei care afectează copiii.
Este, de asemenea, una dintre cele mai sigure țări pentru familii, și nu doar în ceea ce privește accidentele rutiere. Rata globală a crimelor din Japonia este cea mai scăzută dintre toate țările analizate de Unicef: la 0,2 la 100.000
de locuitori, este o fracțiune din cea din SUA (5,3), Canada (1,8) sau chiar Australia (0,8).
Factorul de siguranță nu înseamnă doar că familiile se pot relaxa un pic. Are, de asemenea, un efect uriaș asupra libertății de care se pot bucura copiii, potrivit lui Mami McCagg, o persoană originară din Tokyo care locuiește acum la Londra. "Copiii merg singuri la școală de la vârsta de șase ani sau cam așa ceva.
Ei iau autobuzul sau trenul dacă nu este doar la distanță de mers pe jos", a spus ea. "Chiar și în mijlocul orașului Tokyo, copiii merg pe jos și se duc singuri la școală. Este complet normal, pentru că este foarte sigur. Nimeni nu este cu adevărat îngrijorat pentru copiii lor pentru că nu trebuie să fim."
Dincolo de notele maxime pentru sănătate și siguranță, Japonia are, de asemenea, unul dintre cele mai bune sisteme educaționale din lume, ocupând locul 12 din 76 de țări și regiuni, potrivit evaluărilor OCDE pe care Unicef s-a bazat pentru datele sale. Și oferă drepturi generoase pentru concediul parental plătit, fiecare părinte care lucrează având la dispoziție aproximativ 12 luni- deși țara lucrează la stimularea taților, în special, pentru a profita de acest concediu.
Dar, în ciuda numeroaselor beneficii pe care Japonia le oferă familiilor, nu trebuie să fiți surprinși dacă localnicii înșiși par critici, spune McCagg. "S-ar putea să auziți mult pesimism, pentru că întotdeauna auzim despre toate părțile pozitive ale altor țări și le comparăm cu Japonia", a explicat ea. "Este, de asemenea, un lucru cultural, în care se presupune că trebuie să "vorbești de sus" despre ceva cu care te identifici pentru a părea umil. Dar aș spune că Japonia este un loc foarte frumos pentru a crește copii".

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Finlanda

Finlanda, care ocupă locul cinci în clasamentul general al celui mai recent raport Unicef, are un punctaj deosebit de bun în două dintre cele trei categorii- numărul unu în "lumea copilului" (care analizează modul în care mediul are un impact direct asupra copiilor, cum ar fi calitatea aerului) și numărul doi pentru "lumea din jurul copilului" (care analizează elementele mediului cu care interacționează un copil, cum ar fi școlile, pericolele din trafic și spațiile verzi).
Este una dintre cele mai performante țări din lume în ceea ce privește competențele copiilor în materie de alfabetizare și matematică, iar părinții au o părere foarte bună despre relația cu personalul școlar al copiilor lor. Rata de mortalitate a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani este una dintre cele mai scăzute din lume, mai puțin de jumătate din cea din SUA. Iar țara oferă un concediu parental generos, inclusiv opt săptămâni de concediu de maternitate plătit, alte 14 luni de concediu parental plătit care poate fi împărțit între părinți și un concediu suplimentar pentru îngrijirea copiilor care poate fi aplicat până când copilul împlinește trei ani. (Sunt eligibili rezidenții legali ai Finlandei care au fost asigurați cu o asigurare de sănătate timp de cel puțin 180 de zile înainte de nașterea copilului în Finlanda sau în orice țară nordică, din UE sau SEE).
Hadley Dean este un britanic, tată a cinci copii, care a locuit cu familia sa în Polonia, Republica Cehă și Finlanda. Familia sa este la a doua oară când locuiește în Finlanda, spune el, și le place foarte mult. Unul dintre beneficii este cantitatea de spațiu verde, chiar și în capitala Helsinki (Finlanda are cel mai mare spațiu verde urban pe cap de locuitor dintre toate țările bogate). Dar nu doar de disponibilitatea parcurilor se bucură familia sa. "Ceea ce este diferit la Helsinki, sau în Finlanda, este că parcurile sunt de fapt foarte crude, foarte naturale. Sunt ca o pădure naturală care intră direct în centrul orașului", a spus Dean. "Există o legătură binecunoscută între a fi în natură și a nu suferi de anxietate și depresie, așa că acesta este un lucru cu adevărat pozitiv."
Dar cum rămâne cu iernile întunecate și reci finlandeze? Sunt un preț care merită plătit, spune Dean. "Pur și simplu te obișnuiești cu ele- te îmbraci corespunzător, ai crampoane la pantofi când ieși afară- și profiți la maximum de ele. Iar verile sunt absolut uimitoare, pentru că ai 22 de ore de soare".

Olanda

Pe primul loc în topul general al Unicef pentru bunăstarea copiilor se află Olanda, care se descurcă deosebit de bine în ceea ce privește sănătatea mintală a copiilor (este pe primul loc) și abilitățile (unde ocupă locul al treilea). Nouă din 10 copii de 15 ani spun că au o satisfacție ridicată în ceea ce privește viața, cea mai mare proporție dintre toate țările analizate de Unicef, iar opt din 10 spun că își fac prieteni cu ușurință.
O parte din acest lucru este de natură culturală, a explicat Olga Mecking, o poloneză, mamă a trei copii, care trăiește în Olanda de 13 ani și este autoarea cărții Niksen: Embracing the Dutch Art of Doing Nothing (Îmbrățișarea artei olandeze de a nu face nimic). "Există acest discurs despre cum americanii încearcă să îi învețe pe toți să fie excepționali. Aici, există o zicală: "Fii normal, este deja destul de nebunesc"", a spus ea- o mentalitate care, în opinia ei, face ca copilăria să fie mai puțin presată, deși, așa cum a mai scris, acest lucru s-ar putea schimba. De asemenea, a adăugat ea, se pune un mare accent pe socializare, grupurile, cluburile și activitățile comunitare fiind deosebit de frecvente.
Dar, spune ea, dacă familiile și copiii olandezi sunt fericiți, acest lucru se datorează și unor factori structurali. "Nu poți avea părinți olandezi fără sistemul olandez de asistență socială", a precizat ea. "Iar Olanda oferă într-adevăr părinților foarte mult sprijin". Politica sa privind concediul pentru familie este un exemplu. Aceasta include cel puțin 16 săptămâni de concediu de maternitate obligatoriu, plătit integral, și până la șase săptămâni de concediu de paternitate plătit, plus concediu parental neplătit care poate fi luat până când copilul împlinește opt ani, și este disponibil pentru oricine care locuiește și lucrează legal în Olanda.

Citește și: TOP 3 cele mai bune țări pentru expati în 2023!

Citește și: Timpul în fața ecranului pentru copii le afecteaza dezvoltarea! Ce spun studiile?

Citește și: Oamenii de știință au găsit ultimele rămășițe ale genomului uman!

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!