Crește numărul pensionarilor care primesc tichete sociale pentru alimente. Cine vor fi beneficiarii voucherelor de 250 de lei, începând din ianuarie 2023

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 30 nov 2022, 10:22

Tichetele sociale urmează să fie acordate și în 2023.

Sursa: https://pixabay.com/

Numărul celor care vor primi tichete sociale va crește din 2023.

Tichetele sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei, vor fi acordate și în 2023.

Crește numărul pensionarilor care primesc tichete sociale. Când urmează să fie acordate voucherele

În contextul inflației accelerate și a scumpirilor agresive la energie, carburant și alimente, autoritățile române au decis continuarea oferirii tichetelor sociale și în anul 2023.

Acestea urmează să fie acordate românilor și în anul 2023, o dată la două luni de zile, în șase tranșe, și vor putea fi folosite, ca și până acum, pentru achiziționarea alimentelor de bază și, eventual, pentru o masa caldă.

Banii vor merge la cei cu venituri mici și foarte mici, iar de acest proiect se va ocupa Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Potrivit proiectului Ordonanței de Urgență este vizată modificarea OUG 63/2022, prin care tichetele sociale au fost introduce pentru alimente și mese calde, astfel încât acestea să fie distribuite și anul viitor.

Citește și: Tichete sociale 2023. Crește numărul persoanelor care vor primi vouchere de 250 de lei. Cine va beneficia de ajutor din partea statului

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat, în dezbatere publică, un proiect de OUG pentru modificarea şi completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 63/2022  privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de privare materială şi/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestuia.

Conform actului, pe lista persoanelor care ar putea intra în posesia acestui ajutor de la stat sunt introduse noi categorii de persoane.

„Pentru beneficiarii nou introduși de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale cu ocazia actualizării listelor cu beneficiari vor fi eliberate noi suporturi electronice. În cazul ultimelor liste transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în 2023, distribuția și alimentarea cardurilor nou emise pot fi realizate până la data de 31 martie 2024”, se arată în document.

Cum vor fi distribuite tichetele sociale și cine sunt beneficiarii

Tichetele sociale, în valoare de 250 de lei, urmează să fie distribuite la fiecare două luni, în șase tranșe.

Proiectul se va extinde și pe categoriile de persoane care ce vor putea primi tichete sociale pe suport electronic. Astfel că, vor avea dreptul la ajutorul pentru alimente și mese calde și următoarele persoane:

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei, pentru tranșele din anul 2023;

Citește și: Ce pensionari vor primi 150 de lei la început de decembrie. Tichetele sociale fac parte din programul „Dar din suflet pentru seniori”

- persoanele- copii și adulți- încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1.700 lei, pentru tranșele din anul 2023;

- familiile cu cel puțin doi copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei, pentru tranșele din anul 2023;

- familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 de lei, pentru tranșele din anul 2023;

- familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;

- persoanele fără adăpost.

De reținut este faptul că aceste calcule se fac doar pe sumele nete obținute de fiecare membru în parte, pe care le poate avea o persoană: pensii, venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, venituri din cedarea folosinței bunurilor, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri din premii și jocuri de noroc sau venituri din alte surse.

Carduri energie 2023: Când intră banii pentru prima tranșă? Ajutor de la stat de 1400 de lei pentru plata facturilor

Totodată, a patra tranșa aferentă anului 2023 va fi plătită beneficiarilor care au deja card înainte de Crăciun.

 

SURSE: mfe.gov.ro ,   avocatnet.ro  

 


Cine este Alina, noua concurentă din Casa iubirii, sezonul 2? Tânăra a făcut dezvăluiri uluitoare! „Am acasă un băiețel de 4 ani!” Iată care sunt cei trei concurenți care i-au atras deja atenția!

Alina este noua concurentă care a pășit astăzi în Casa iubirii! Tânăra a mărturisit că a pus deja ochii pe trei dintre băieți! „Am o slăbiciune pentru ochii albaștri” Iată ce detalii neașteptate au ieșit la iveală din trecutul Alinei! 

Cookies