Tânăra a fost ucisă de urs în timp ce cerea ajutor la 112! Salvatorii montani sunt șocați de tragedie: „A fost ceva groaznic! Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă”

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 10 iul 2024, 19:56

Maria Diana este tânăra ucisă de urs

Sursa: Facebook: Maria Diana/ Pixabay

Noi detalii cutremurătoare ies la iveală în cazul tinerei ucise de urs marți, 9 iulie, pe traseul de pe Jepii Mici. Maria Diana ar fi fost atacată în timp ce suna la 112.

Detalii șocante ies la iveală în cazul tinerei de 19 ani care a fost ucisă de urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Tragedia s-a desfășurat în timp ce dispecerii 112 erau în legătură telefonică atât cu victima, cât și cu prietenul ei, ambii apelând simultan pentru a cere ajutor.

Citește și: Mărturii cutremurătoare făcute de iubitul tinerei ucise de urs: "Ea a vrut foarte mult să meargă". Tânărul a încercat să alunge animalul, însă totul a fost în zadar

Tragedia i-a marcat pe salvatorii montani

Potrivit Digi24.ro, primul apel la 112 a fost făcut marți după-amiază de prietenul tinerei, care a alertat dispecerul Salvamont că se aflau pe traseul Jepii Mici din Munții Bușteni și erau terorizați de un urs care îi urmărea. Aproape în același timp, și tânăra de 19 ani a apelat la 112 pentru a cere ajutor.

Citește și: Cât de periculoși sunt, de fapt, urșii din România. Țara noastră are a treia cea mai mare populație de urși din întreaga lume

"Era îngrozită... vă dați seama, țipa: 'Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!'", a transmis Dan Banu, șeful Salvamont Prahova, potrivit sursei menționate anterior.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”

La scurt timp după apelul la 112, conversația s-a întrerupt brusc, deoarece tânăra a fost atacată violent de urs, lăsând dispecerii fără posibilitatea de a mai comunica cu ea.

"Totul s-a derulat în direct, dispecerul 112 era în telefon și tânărul striga că sunt atacați de urs și că a luat fata. A fost ceva groaznic! Ne-a spus că ursul a prins-o pe fată de un picior și o trage după el și, la un moment dat, nu a mai văzut ce a făcut cu ea.

Din potecă, ursul a târât-o și a aruncat-o la 120 de metri în firul văii", a mai spus Dan Banu, șeful Salvamont Prahova, citat de Digi24.ro.

Ursul a sărit să-i atace și pe salvamontiști

Când salvatorii montani au ajuns la locul tragediei, au coborât în rapel 120 de metri în vale, unde au găsit-o pe tânăra de 19 ani deja decedată.

Ursul se afla încă lângă trupul ei și a încercat să-i atace și pe salvamontiști, motiv pentru care animalul a fost împușcat. Această intervenție i-a marcat profund pe salvamontiști.

Citește și: EXCLUSIV: Declarațiile uimitoare ale unei tinere care a fost pe Jepii Mici cu două zile înainte ca un urs să ucidă o altă tânăra de 19 ani: „Poți mereu să dai nas în nas cu un urs”

"A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de "pradă" și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei. Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului", a mai spus pentru Digi24.ro Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Inițial, autoritățile au planificat recuperarea trupului tinerei folosind un elicopter pentru a economisi timp, însă misiunea a fost anulată. Zona era prea îngustă și împădurită, iar cablurile de teleferic din apropiere au făcut intervenția aeriană mult prea periculoasă. În cele din urmă, salvamontiștii au coborât corpul fetei pe jos, spre seară.