Superstiții de Sfântul Vasile 2023: Trei lucruri interzise în prima zi a anului. Atrag doar ghinion și necazuri

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 30 dec 2022, 10:38

Superstiții Sf Vasile 2023. Ce nu trebuie să faci în prima zi a anului

Sursa: freepik.com

Sfântul Vasile 2023, superstiții și obiceiuri. Ce nu trebuie să faci sub nicio formă în prima zi a anului?

Sfântul Vasile 2023, sărbătoare mare în prima zi a Anului Nou. Potrivit superstiției, modul în care îți petreci ziua de Sf Vasile va atrage sau va alunga norocul și sporul în anul care abia sosește. De aceea, trei lucruri sunt interzise în prima zi a anului. Se spune că atrag doar ghinion și necazuri în viața celor care nu țin cont de ele. 

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească de Sf Vasile 2023. Sunt simbol al belșugului și al vieții împlinite  

Superstiții Sf Vasile 2023. Ce nu trebuie să faci în prima zi a anului  

Superstiții de Sf Vasile 2023. Trei lucruri pe care nu trebuie să le faci în prima zi a anului dacă vrei să fii ferit de ghinion și necazuri. 

Ocrotitorul sărmanilor și păzitor de duhuri rele, Sf Vasile cel Mare deschide  calendarul sărbătorilor creștine.

Sărbătorit în prima zi din an, tradiția spune că de modul cum îți petreci ziua de Sf Vasile anul care abia a sosit va fi unul cu noroc și spor, sau cu ghinion și necaz. De aceea, anumite lucruri sau activități sunt complet interzise. 

De ziua Sfântului Vasile cel Mare nu se dă nimic cu împrumut.

Cei care fac asta în prima zi a anului riscă „să se lege farmecele” de ei. 

De asemenea, în prima zi a anului toate treburile casnice sunt interzise. Nu se spală, nu se mătură, nu se coase ca să nu atragi paguba și ghinionul asupra gospodăriei. 

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

De sărbătoare Sf Vasile nu ai voie să te cerți, să te superi sau să verși lacrimi.

Lasă rezolvarea conflictelor pentru ziua următoare ca să nu atragi supărarea și necazul în prima zi a anului. 

Citește și: Ce nu trebuie să îți lipsească în noaptea de Revelion 2023. Prevestește bogăția și ține la distanță necazul și dezamăgirea

Sfântul Vasile 2023. Obiceiuri pentru sănătate și noroc 

Ocrotitor al sărmanilor și păzitor de duhuri rele, Sfântul Vasile este sărbătorit în prima zi din an, atunci când tradiția populară spune că e bine să ținem cont de câteva obiceiuri și superstiții menite să atragă norocul și belșugul în

anul care abia sosește. 

Pentru a fi curat și sănătos tot anul, în dimineața zilei Sf Vasile, spală-te pe față și șterge-te cu un prosop curat în care ai pus în prealabil un ban sau un obiect de aur sau argint.  

Dacă dai de pomană și faci fapte bune în această zi, Sfântul Vasile își va întoarce fața către tine și vei avea noroc. 

În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul.

Rugăciunea Sf Vasile care te ferește de toate relele 

„Știu, Doamne, că cu nevrednicie mă împărtășesc cu preacurat Trupul Tău, și cu scump Sângele Tău, și sunt vinovat, și osânda îmi mănânc și-mi beau, nesocotind Trupul și Sângele Tău, al Hristosului și Dumnezeului meu; ci întru îndurările Tale nădăjduind, mă aproprii la Tine, Cel ce ai zis: Cel ce mănâncă Trupul meu și bea Sângele Meu, rămâne întru Mine și Eu întru el.

Îndură-Te deci spre mine, Doamne, și nu mă da spre batjocură pe mine păcătosul, ci fă cu mine după mila Ta; și să-mi fie mie Sfintele acestea spre vindecare, și curățire, și luminare, și pază, și mântuire, și spre sfințirea sufletului și a trupului; spre depărtarea a toată nălucirea și fapta vicleană, și lucrarea diavolească ce se lucrează cu dinadinsul întru mădularele mele; spre îndrăznirea către Tine și spre iubirea Ta; spre îndreptarea vieții și spre întărire; spre adăugarea virtuții și a desăvârșirii; spre împlinirea poruncilor; spre împărtășirea cu Sfântul Duh; spre merindea vieții veșnice, și spre răspuns bine primit la înfricoșata judecată a Ta, iară nu spre judecată, sau spre osândă. Amin!„

Citește și: 1 ianuarie 2023: Viața Sfântul Vasile cel Mare. Rugăciunea

 

Taguri:

Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!