Sunt sau nu fructele de mare de post: Părintele Teologos, de la muntele Athos: “În Grecia, se știe că fructele de mare și melcii și moluștele sunt de post pentru că…”

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 22 mar 2024, 11:36

Părintele Teologos a vorbit despre importanța postului

Sursa: youtube.com pexels.com

Părintele Teologos a explicat care sunt rădăcinile postului și a oferit lămuriri legate de consumul fructelor de mare în post. Sunt sau nu acestea alimente interzise în Postul Paștelui?

Părintele Teologos, monah cu o experiență vastă pe Muntele Athos, aduce lumina asupra postului și spiritualității într-un dialog recent. Discuțiile sale evidențiază profunzimea postului și influența tradițiilor locale asupra practicilor religioase. De asemenea el a adus lămuriri legate de consumul fructelor de mare în post.

Părintele Teologos a vorbit despre originile postului și tradițiile sale

Părintele Teologos, un monah cu o experiență de peste 30 de ani pe Muntele Athos, a devenit cunoscut pentru înțelepciunea sa spirituală profundă și pentru abordarea sa cuprinzătoare a postului și a spiritualității creștine.

Recent, el a fost invitat la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, unde a adus în discuție aspecte esențiale ale postului și tradițiilor sale, oferind o perspectivă valoroasă asupra acestui subiect central în perioada Paștelui.

Unul dintre punctele de vedere principale ale Părintelui Teologos este că postul nu este doar o abținere de la mâncare, ci și o abstinență de la plăcerile trupești în general, conform învățăturilor Bisericii.

El subliniază că postul are rădăcini adânci în tradiția creștină, începând cu sinodul apostolic prezidat de Sfântul Apostol Iacob, primul arhiepiscop al Ierusalimului. Acesta a recomandat evitarea consumului de alimente care conțin sânge și îndreptarea către vegetale și produse de origine animală fără sânge, precum mierea și anumite fructe de mare.

Citește și: Cum se fac cele mai gustoase sarmale de post! Secretul măicuțelor de la Mănăstirea Prislop

Sunt sau nu fructele de mare interzise în post

În timp ce Părintele Teologos clarifică aceste principii ale postului, el evidențiază și influența pe care cultura și tradițiile locale o au asupra practicilor religioase. El face o comparație între România și Grecia, subliniind diferențele în acceptarea și consumul fructelor de mare în timpul postului. În România, unde accesul la mare este limitat, fructele de mare nu sunt la fel de răspândite în dieta de post ca în Grecia, unde acestea sunt considerate acceptabile și chiar recomandate pentru post.

“Una dintre durerile pe care biserica ne spune să o avem este postul. Postul este o abținere de la plăcerile trupești… Desigur că biserica vorbește, în primul rând, despre mâncare. Dar postul nu se limitează la mâncare, ci se referă la toate plăcerile… În cazul postului de mâncare, a fost pe vremea sfinților apostoli un sinod apostolic, prezidat de sfântul apostol Iacob – primul arhiepiscop al Ierusalimului.

Sfântul apostol Iacob spune să ne ferim de sugrumat și de sânge. Adică, noi ar trebui să mâncăm mâncăruri fără sânge. În post, acestea sunt vegetalele, evident, și produsele de origine animală care nu au sânge. În speță, mierea (produsele apicole) și fructele de mare. Aici este problema, în România, cu fructele de mare.”, a precizat Părintele Teologos.

Părintele Teologos explică că aceste diferențe culturale pot crea unele provocări în promovarea postului și a tradițiilor sale în comunitățile religioase.

El oferă un exemplu în care un preot din România ar încerca să convingă un credincios să evite consumul de fructe de mare, iar aceasta ar întâmpina rezistență din cauza tradițiilor locale și a accesului limitat la astfel de alimente.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

De asemenea, Părintele Teologos a mai ținut să precizeze “Să explicăm de unde a pornit treaba asta: în România, deschiderea la mare este foarte mică. Nu este esențială, cum este în Grecia. Ei, și dacă în România preoții mergeau la o babă din Munții Apuseni, care e mai sfântă decât noi, să-i spună: Babo, să nu mănânci caracatiță, se închină femeia. Atunci, preotul îi zice: mănâncă tu numai legume și animale – nu... În Grecia, se știe că fructele de mare și melcii și moluștele sunt de post pentru că, după cum spuneam, nu au sânge.”

Cu toate acestea, Părintele Teologos subliniază că postul nu se limitează la aspectele alimentare, ci este o experiență spirituală profundă, care implică o purificare și pregătire interioară pentru sărbătoarea Învierii. El încurajează credincioșii să înțeleagă postul într-un sens mai larg, ca pe o călătorie a sufletului către Dumnezeu, în care abstinența de la alimente este doar o parte dintr-un efort mai amplu de transformare spirituală.

Citește și: Mesaje cu și despre postul Paștelui. Urări, felicitări și imagini frumoase

Prin discuțiile sale, Părintele Teologos oferă o perspectivă valoroasă asupra postului și spiritualității Pascale, evidențiind că aceste practici religioase nu sunt doar reguli externe, ci căi spre o conexiune mai profundă cu divinul și o pregătire adecvată pentru celebrarea Învierii lui Hristos.

 

 


Momente de senzație în Casa iubirii! Sebastian l-a dat de gol pe Bogdan! Concurentul n-a avut încotro și a recunoscut că o place pe Rebecca! Iată ce reacții s-au stârnit în rândul fetelor!