Statele Unite susțin intrarea României în programul Visa Waiver

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 mar 2023, 09:54

Dereck Hogan și Nicolae Ciucă

Sursa: https://www.facebook.com/guv.ro

Dereck Hogan, oficial al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că susține intrarea României în programul Visa Waiver.

Dereck Hogan s-a aflat la București la reuniunea Dialogului Strategic România -SUA, și a declarat

Statele Unite susține intrarea României în programul Visa Waiver.

SUA susține intrarea României în programul Visa Waiver

Aflat în București, unde a participat la reuniunea Dialogului Strategic România –SUA, Dereck Hogan a declarat că: Statele Unite sunt angajate să sprijine România să se alăture programului de vize cât mai curând posibil.(...) Diverse instituţii din cele două ţări discută de mai multe luni încercând să expună ce

paşi trebuie făcuţi în două zone: prima este legată de schimbul de informaţii în așa fel încât România să îndeplinească toate cerinţele atunci când vine vorba de acordul privind schimbul de informaţii, date legate de terorism, transferul acestor date, iar Departamentul de Securitate Internă şi Biroul de Contraterorism din Departamentul de Stat lucrează îndeaproape cu Guvernul României. A doua zonă este legată de rata de refuz a vizelor care trebuie să scadă şi în această chestiune
am avut o delegaţie care a venit săptămâna trecută pentru a se întâlni cu toate părţile relevante din Guvernul României pentru a discuta în mod specific despre ce fel de informaţii trebuie să ofere românilor autoritățile din România pentru a îndeplini toate cerinţele procesului de acordare de vize. Cooperarea aceasta continuă”.

Citește și: Marcel Ciolacu PSD: rocada premierului 2023 “se va face cu certitudine”

Acesta a mai menționat că a discutat cu premierul Nicolae Ciucă despre acțiunile concrete pe care Guvernul României le poate întreprinde în această chestiune şi a adăugat că Executivul va da detalii. „Suntem mulțumiți de ceea ce am reușit să realizăm până acum şi așteptăm să mergem mai departe”, a spus Dereck Hogan.  Asistentul principal adjunct al secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, Dereck Hogan, şi secretarul de stat pentru afaceri strategice din cadrul MAE, Iulian Fota, au coordonat, marți, o nouă rundă a Dialogului Strategic România- SUA. 

Dereck J. Hogan și-a arătat sprijinul pentru Republica Moldova

Dereck J. Hogan, a declarat, marți, într-o întâlnire cu jurnaliști români că angajamentul SUA față de suveranitatea și integritatea teritoriale ale Republicii Moldova este unul ferm.    

Acesta a oferit ulterior detalii despre discuții, dar a făcut și precizări cu privire la situația tensionată din Republica Moldova și acțiunile recente ale Rusiei de destabilizarea a acesteia. Ce află serviciile de informații americane în acest sens, va fi transmis Chișinăului, a spus el.

Citește și: Guvernul vrea să ofere un ajutor de stat operatorilor care vor să investească în turismul balnear

De asemenea, el a precizat că runda de discuții România – SUA a fost dominată de „amenințarea la adresa ordinii mondiale bazate pe reguli”, pe care o reprezintă invadarea Ucrainei de către Rusia.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

Ambele guverne, a spus Dereck J. Hogan, văd drept vitale „eforturile de menținere a integrității teritoriale, suveranității, democrației și viabilității economice a Ucrainei”.

Temele Dialogului Strategic România – SUA au fost următoarele:

- Războiul Rusiei împotriva Ucrainei;

- strategia de securitate în regiunea Mării Negre;

- cooperarea energetică și în domeniul IT&C;

- chestiunea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA;

Statele Unite susțin intrarea României în programul Visa Waiver

- amenințarea pe care o reprezintă influența destabilizatoare a Chinei;

Sursă: digi24.ro

 

 


După ce s-au despărțit, Radu îi dă în continuare speranțe Cristinei. În gală, atunci când a fost pe cale să fie eliminat, acesta i-a spus tinerei că ar fi așteptat-o afară, asta dacă ar fi plecat acasă.