Marcel Ciolacu PSD: rocada premierului 2023 “se va face cu certitudine”

Author: Cristina Mocanu

Conform înțelegerii dintre PSD și PNL, în mai 2023 premierul României Nicolae Ciucă ar urma să fie schimbat.

Sursa: https://www.facebook.com/CiolacuMarcel

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declara că rotativa guvernamentală “se va face cu certitudine”.

Conform înțelegerii dintre PSD și PNL, în

mai 2023 premierul României Nicolae Ciucă ar urma să fie schimbat.

Marcel Ciolacu a anunțat că rocada premierului va avea loc anul acesta

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a anunțat că rotativa guvernamentală va avea loc cu siguranță și că Nicolae Ciucă va demisiona la "timpul convenit".

Astfel că, acesta a declarat: „Se va face cu certitudine. Atât eu, cât şi domnul prim-ministru Ciucă suntem nişte oameni de

onoare şi nişte oameni care am înțeles momentul complicat prin care a trecut, în primul rând, România. (…) Într-un an şi jumătate, sunt ferm convins că se puteau face mai bine lucrurile sau mai multe sau totuși, să fim corecți, a fost o perioadă complicată nu numai pentru România, pentru întreaga Europă. Am reușit să depășim onorabil aceste crize suprapuse”.

Citește și: Rareș Bogdan, europarlamentarul PNL, a făcut anunțul legat de rotativa guvernamentală. Când va avea loc aceasta

Totodată, Marcel Ciolacu a anunțat cine este propunerea PSD pentru viitoarea funcție de premier: „În acest moment, în interiorul PSD există o decizie, eu să fiu desemnat în funcţia de premier, categoric. Înainte de rotaţie o să mai vin o dată în faţa colegilor şi o să hotărâm din nou acest lucru. Nu cred că domnul preşedinte nu a știut de acest acord politic, încheiat între PSD, PNL, UDMR, cu rotația după un an.

Constituțional, președintele României, Klaus Iohannis, desemnează un prim-ministru, la propunerea unei majorități. Există această majoritate”.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

De asemenea, acesta a mai declarat și că actualul premier își va da demisia atunci când va veni momentul schimbării, iar legat de acest lucru nu are temeri.

„Să am temeri că domnul Nicolae Ciucă nu își va da demisia, este exclus. Sunt total de acord cu domnul prim-ministru că nu trebuie făcută în ziua de Înălțare. Dânsul este militar, eu sunt copil de militar, trebuie respectată ziua de 25 la adevărata sa valoare. Nu îmi place să rămânem într-un cerc îngust şi strict. suntem doi politicieni, rotația va avea loc, domnul prim-ministru își va da demisia la timpul convenit de către mine şi domnia sa şi acest lucru se va întâmpla. Avem pașii şi avem totul stabilit”, a spus liderul PSD.

Ce prevede protocolul semnat între coalițiile de guvernare

Potrivit acordului politic semnat în 2021 la înființarea Coaliției, PSD-PNL-UDMR trebuie să facă rocadă guvernării și să facă schimb de ministere și premier pe 25 mai 2023. Mai exact, protocolul prevede că primul candidat la funcția de Prim-Ministru, Nicolae Ciucă, va avea mandat până pe data de 25 mai 2023, iar cel de al doilea candidat, din partea PSD, până la alegerile generale din 2024.

Rocada premierilor. Când se schimbă prim-ministrul în România și cum se va forma noul Guvern

Citește și: Marcel Ciolacu a făcut anunțul: Ce se va întâmpla până la 1 iunie 2023

În acest acord sunt prevăzute următoarele lucruri:

 „La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și următorii reprezentanți în guvern: vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;   ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”.

Sursă: adevarul.ro