Stare de alerta nationala! Pesta porcina africana se extinde pe zi ce trece! Iata unde au fost confirmate noi focare!

,

Pesta porcina este o boala virala, extrem de contagioasa, care afectează deopotriva porcii domestici si pe cei salbatici.

Virusul pestei porcine africane, care a intrat în Romania în vara anului trecut cel mai probabil din Ucraina, este mortal pentru porc, dar inofensiv pentru om. Totuşi, la nivel economic, el poate genera probleme extrem de grave.

Noi focare ale pestei porcine africane au apărut în judeţul Brăila. Este vorba despre trei comune din Insula Mare a Brailei, in localitatile Marasu, Magura si Bandoiu, unde au fost luate masuri de monitorizare, control si combatere ale bolii, astfel încat sa se impiedice raspandirea virusului.

Acestea se adauga celor deja existente pe raza comunei Frecatei, tot din Insula Mare, si a comunelor Bertestii de Jos si Stancuta, de pe terasa judetului. Autoritatile veterinare, ajutate de Politie, Jandarmerie, ISU si Armata, vor începe operatiunile de eutanasiere a porcilor din cele trei localitati unde au aparut noile focare de boala.
Pana la ora actuala, autoritatile au reusit sa întocmeasca dosare de despagubire pentru toate cele 233 de gospodarii de pe raza comunei Bertestii de Jos, unde s-au eutanasiat în total 1.161 de porci. Dosarele vor fi trimise astazi la Bucuresti, urmand ca în termen de 90 de zile crescatorii sa îsi primeasca banii.
La Frecatei, au fost eutanasiati porcii din 25 de gospodarii, în total 1.020 de capete, dintre care pentru 703 s-au finalizat dosarele de evaluare, iar azi vor fi trimise la Bucuresti, urmand ca restul de 317 sa fie întocmite în zilele urmatoare. Pentru comuna Stancuta, întocmirea dosarelor de despagubire va începe saptamana viitoare, dupa cum ne-a informat conducerea Directiei Sanitar Veterinare Braila.


 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Rasturnare de situatie in cazul politistei sinucigase din Gorj: se ia in calcul un triplu asasinat! Cine ar putea fi de fapt autorul crimelor

VIDEO A murit și ultimul campion mondial în viață de la turneul din 1954

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita supernă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Meteorologii europeni avertizeaza: canicula nu si-a atins inca potentialul maxim! In urmatoarea perioada temperaturile pot ajunge pana la valori ingrijoratoare de 48 de grade...

Kanal D, pe locul doi cu “Cash Taxi”, cu cea de-a doua editie difuzata. Aproape un milion de fani au urmarit cu sufletul la gura cea mai antrenanta emisiune a noptii!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies