Silvaiz de Maramureş!

Aţi auzit vreodată de silvaiz? Cu siguranţă nu, aşa că am să vă spun eu despre ce este vorba.

Maramuresenii se laudă că au cea mai bună reţetă de gem de prune. Este forfotă mare în gospodăriile din satele maramureşene. Nici nu s-au copt bine prunele că deja gospodinele şi-au adunat toată familia pentru a face silvaiz. La prepararea silvaizului toată familia munceşte o zi întreagă. Dacă femeile pregătesc oala în care vor fierbe fructele, bărbaţii se duc să culeagă prunele. Fiecare fruct trebuie verificat sunt păstrate doar prunele foarte coapte.  Există însă şi alte secrete pentru ca gemul de prune să iasă perfect. Gospodinele din maramureş ştiu exact ce trebuie să facă ca gemul să iasă perfect. Nu se lasă la foc nici mai mult nici mai puţin decât trebuie. După ce au fost curăţate,  fructele se pun la fiert. neapărat la foc de lemne!  Să nu credeţi însă că munca s-a terminat! După mai bine de şase ore de fiert,  puteţi gusta din silvaizul de maramureş.

 

Recomandari
Te-ar mai putea interesa
Setări confidențialitate