Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost depus la Palatul Buckingham

Autor: Madalina Maftei
Actualizat: 13 iun 2023, 04:20

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani. După moartea suveranei, fiul ei, Charles, a fost proclamat rege. Britanicii vor putea să-și ia rămas bun de la cea care a condus țara timp de 7 decenii până luni, 19 septembrie, când au loc funeraliile monarhului. În paralel, Regele Charles al III-lea face un turneu prin regat în calitate de nou suveran, așa cum cere protocolul.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Elisabeta a II-a a fost depus la Catedrala St. Giles din Edinburgh, acolo unde a avut loc și un priveghi al familiei regale. Cortegiul funerar va pleca astăzi, 13 septembrie, spre o nouă locație, de unde britanicii își vor putea lua rămas bun de la cel mai longeviv suveran al Marii Britanii. Liderii Rusiei, Belarusului şi Myanmarului nu au primit invitaţii la funeralii.

Bacnotele de 5 dolari australieni se vor schimba după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul Reginei Elisabeta a II-a ajunge marți seară la Londra.

UPDATE 22:05 Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost depus la Palatul Buckingham

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a ajuns marţi seară la Palatul Buckingham, după cinci zile de la decesul suveranei survenit la castelul Balmoral din Scoţia.

Sicriul regal a fost întâmpinat de regele Charles al III-lea şi de alţi membri ai familiei regale, precum şi, în faţa palatului, de o mulţime nerebădătoare să-i prezinte reginei defuncte omagiile înaintea funeraliilor ce vor avea loc luni, 19 septembrie.

UPDATE 21:45 Avionul care a adus din Scoţia sicriul reginei Elisabeta a II-a a aterizat la Londra

Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a ajuns marţi seară la Londra, după cinci zile de la decesul suveranei survenit la castelul Balmoral din Scoţia, relatează AFP.

UPDATE 20:30 Sicriul Reginei Elisabeta a II-a va ajunge marți seară la Londra

Sicriul reginei Elisabeta a II-a va ajunge în această seară la Londra. Regina a fost adusă din capitala Scoției cu un avion militar și urmează să fie depusă la Palatul Buckingham.

Milioane de oameni sunt așteptați în următoarele zile să vină la catafalcul reginei. Măsurile de securitate sunt stricte și se aplică și șefilor de stat.

România va fi reprezentată de presedintele Klaus Iohannis, care a confirmat astăzi prezența la înmormântarea de luni.

UPDATE 19:30 Sicriul reginei Elisabeta a II-a a părăsit catedrala din Edinburgh, pornind spre Londra 

Sicriul reginei Elisabeta a II-a a fost scos marţi din catedrala din Edinburgh fiind purtat spre aeroport de unde va fi dus cu avionul la Londra, sub privirile numeroşilor oameni adunaţi să-şi ia rămas bun de la suveranul care a murit joi, la vârsta de 96 de ani, transmite AFP.

UPDATE 18:30 Australia va pune imaginea regelui Charles pe monede, dar nu o va înlocui pe regina Elisabeta a II-a pe bancnote 

Guvernul australian a precizat marţi că imaginea reginei Elisabeta a II-a de pe bancnotele de 5 dolari australieni nu va fi schimbată automat cu cea a regelui Charles al III-lea şi că este posibil ca în schimb pe bancnotă să figureze personalităţi australiene, relatează Reuters.

În timp ce monedele trebuie să poarte în mod obligatoriu imaginea monarhului britanic, decizia de a imprima chipul reginei pe bancnota de 5 dolari australieni a fost legată nu de statutul ei de suveran, ci de personalitatea sa, iar o eventuală schimbare nu va veni automat, a explicat ministrul adjunct al finanţelor Andrew Leigh.

UPDATE 17:30 Liderii Rusiei, Belarusului şi Myanmarului nu au primit invitaţii la funeralii 

La funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, vor asista aproximativ 500 de demnitari din întreaga lume, dar nu au fost trimise invitaţii liderilor Rusiei, Belarusului sau Myanmarului, în timp ce Iranul va fi reprezentat doar la nivel de ambasador, au declarat surse de la Palatul Whitehall, după cum relatează marţi PA Media/dpa.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Invitaţii au fost trimise la sfârşitul săptămânii trecute şefilor de stat din ţările cu care Marea Britanie are relaţii diplomatice. În majoritatea ţărilor, invitaţia se extinde la şeful de stat şi la un invitat.

Cu toate acestea, liderii din Rusia, Belarus şi Myanmar nu au primit invitaţii.

UPDATE 15:45 Prințului Harry i se interzice să poarte uniformă militară la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a

Prințului Harry, cunoscut pentru calitățile sale militare, servind în două misiuni în Afganistan, i s-a interzis să poarte uniforma la toate evenimentele ceremoniale pe durata doliului pentru Majestatea Sa.

„Am înțeles că, spre deosebire de prințul Andrew, prințul Harry NU va avea voie să poarte uniforma la ultimul priveghi din Westminster Hall. Fără îndoială, o lovitură uriașă pentru ducele de Sussex, care a servit timp de 10 ani și care în această dimineață a vorbit despre regină ca fiind „comandantul său șef”’, a scris Omid Scobie pe Twitter în această după-amiază.

UPDATE 14:36 Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Consort vor participa la funeraliile Reginei

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Consort vor lua parte la funeraliile Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. 

UPDATE 14:20: Klaus Iohannis semnează astăzi în cartea de condoleanţe deschisă după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Președintele României va lua parte la funeraliile suveranei 

Klasu Iohannis, șeful statului va merge la ora 14:00 să semneze în cartea de condoleanţe deschisă la reşedinţa din Strada Armindenului din Bucureşti.

Ambasada Marii Britanii din Bucureşti a deschis o Carte de condoleanţe online, dar şi în format fizic la reşedinţa din Strada Armindenului din Capitală în urma morţii Reginei Elisabeta a II-a.

Președintele României va participa funeraliile Reginei, luni, 19 septembrie, la Londra.

UPDATE: 14:00 Aeronava cu care va fi transportat sicriul Reginei a fost folosită pentru misiuni de ajutor în Ucraina 

Aeronava care va transporta astăzi sicriul Reginei de la Edinburgh la Londra a fost folosită pentru misiuni de ajutor în Ucraina, a declarat șeful Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, scrie The Guardian.

Este vorba despre o aeronavă C-17 Globemaster, care anul trecut a fost folosită, de asemenea, pentru a ajuta la evacuarea civililor din Afganistan, a declarat mareșalul Sir Mike Wigston pentru Sky News.

UPDATE 9:37 Sicriul cu trupul Reginei va ajunge astăzi la Palatul Buckingham 

Cortegiul funerar al Reginei va pleca astăzi spre Londra și urmează să fie depus la Paltul Buckingham.

Prințesa Anne, va însoți sicriul, așa cum a făcut-o încă de la începutul călătoriei sale de la Balmoral. 

 Sicriul este de așteptat să sosească la Londra la ora 21.00, ora României, iar apoi va fi dus la Palatul Buckingham, unde va fi întâmpinat de regele Charles al III-lea și de Camilla, regina consoartă.

UPDATE 9:10 Regele Charles al III-lea și Camilla vizitează Irlanda de Nord

Regele Charles al III-lea oficializează marți prima vizită în Irlanda de Nord în calitate de suveran, în cadrul unui turneu în Marea Britanie, notează BBC.

El se va întâlni cu liderii partidelor de la Stormont şi va primi un mesaj de condoleanţe din partea preşedintelui adunării.

Regina consort îl va însoți, iar premierul Liz Truss se va alătura cuplului regal la o slujbă religioasă în Belfast.

La finalul slujbei, Regele şi Regina Consort vor fi escortaţi până la treptele de la uşa de vest a catedralei, unde cuplul regal poate alege să se întâlnească cu membrii publicului la capătul Donegall Street din Writers' Square.

Citeste si: Ce cadou primește Camilla după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Valorează milioane de lire sterline

Sicriul cu trupul Reginei Elisabeta a II-a va fi mutat astăzi de la Catedrala St. Giles 

Ieri, sicriul cu trupul neînsuflețit al suveranei a fost depus la Catedrala St. Giles din Edinburgh. Cortegiul funerar a fost însoțit de Regele Charles al III-lea și de alți membri ai familiei regale.

 După ceremonia religioasă a avut loc și un priveghi al familiei regale. 

Sicriul reginei urmează să fie mutat astăzi, 13 septembrie.

Oamenii au stat la cozi interminabile pentru a-și lua rămas de la regină, notează The Guardian.

Citeste si: Scrisoarea secretă a Reginei Elisabeta a II-a. Nimeni nu o poate deschide până în anul 2085. Cui îi este adresată

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!