Sfantul Ion, 7 ianuarie. Ce nu ai voie sa faci si ce superstitii au romanii

,

Marți, 7 ianuarie, credincioșii din întreaga țară îl pomenesc pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai important dintre profeții Domnului. Practic, se încheie în mod oficial Sărbătorile de iarnă, deschise odată cu Sfântul Nicolae, pe data de 6 decembrie.


In articol:

Ca mai toate zilele importante din calendarul ortodox, aceasta este încărcată de nenumărate tradiții și obiceiuri pe care credincioșii le respectă cu sfințenie, mai ales dacă își doresc să aibă parte de sănătate și noroc pe tot parcursul anului.

Tradiții și superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul

Potrivit datinilor străvechi, cine nu întâmpină ziua Sfântului Ioan Botezătorul vesel și cu zâmbetul pe buze, va avea parte de probleme în următoarea perioadă. Totodată, creștinii se stropesc cu aghiasmă pe faţă pentru a fi ocoliţi de boli.

O altă vorbă din bătrâni spune că după această sărbătoare se botează gerul, ceea ce înseamnă că frigul se înmoaie. Astfel, se spune că vom avea parte de vreme ceva mai blândă și prietenoasă pe toată durata sezonului rece.

În satele din Bărăgan încă se mai păstrează obiceiuri din bătrâni. Se ştie că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor, iar această zi se cinsteşte pentru ca pruncii să se nască sănătoşi, fără malformaţii”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de jos din Călăraşi.

Citeste si: Calendar ortodox ianuarie 2020. Sarbatorile din prima luna a anului

Citeste si: Rugăciune căsătorie. Ce să rostească fetele nemăritate pentru a-și găsi alesul

„Totodată, ziua de Sfântul Ioan este o zi de bucurie, iar cine nu se veseleşte în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ioan pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc şi animalele de fiarele sălbatice”, au mai explicat aceștia.

De Sfântul Ioan Botezătorul are loc „Iordănitul femeilor”

În anumite zone se practică obiceiul numit „Iordănitul femeilor”. Acesta este, practic, o petrecere a nevestelor, care se adună la o gazdă, fiecare aducând alimente şi băutură, apoi petrec până dimineaţa, spunând că se “iordănesc”.

Un alt obicei întâlnit de Sfântul Ion este „Iordăneala”, un fel de colind specific acestei zile. Mai mulţi tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ioan, agheasmă de la Bobotează, merg dimineața la biserică şi stropesc fiecare om care le iese în cale, apoi îl urează. Oamenii „iordăniţi” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care aceștia chefuiesc pe timpul serii.

sursa: fanatik.ro

Citeste si: Traditii de Sfantul Ion: Ce trebuie sa faca astazi toate femeile!

Citeste si: Calendar ortodox 7 ianuarie. Soborul Sfantului Ioan Botezatorul

 

Citește-ne pe
Citește și:

Accident tramvai BMW: cand ai voie sa mergi cu masina pe linia de tramvai?

'Telefoanele sună fără oprire' la MApN: peste 40.000 de apeluri de la persoane interesate de vaccinare, în doar 24 de ore

Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică în corp care poate face ravagii în organism

Jador are nevoie de ajutor URGENT! Este vorba despre o tumoare pe creier!

Extragerea loto din 5 ianuarie a imbogatit trei romani. Care sunt numerele castigatoare

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies