Sfântul Andrei, 30 noiembrie. Tradiții și obiceiuri de ziua apostolului ocrotitor al României

,

Tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei la români! Cum nu laşi spiritele să intre în casă


In articol:

Marți, 30 octombrie, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei, unul dintre cei mai importanţi Sfinţi, iar cei care îi poartă numele îşi sărbătoresc ziua onomastică.

Citeste si: Minivacanța de Sf. Andrei și 1 decembrie va fi prelungită. Ce salariați vor beneficia de zi liberă și pe 29 noiembrie

Superstiții de Sf. Andrei

Sunt multe tradiţii şi superstiţii legate de Sfântul Andrei. Cele mai multe au legătură cu revolta, cu măritişul, dar şi cu protecţia împotriva spiritelor rele care bântuie printre cei vii.

Potrivit bătrânilor, în seara de Sf. Andrei spiritele ies în lume iar oamenii se apără de cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

Mai mult, se spune că în seara de Sf. Andrei lupii încep să vorbească cu voce de om, spunând lucruri înfiorătoare, iar cei care vor fi mușcați de unul se vor transforma în vârcolaci.

Citeste si: Luni, 29 noiembrie, zi liberă pentru toți angajații?! Ministrul Muncii a făcut anunțul

În Ajun, bătrânii cred că apar strigoi, ființe care au sufletul pedepsit pentru că au dus o viață nepotrivită sau pentru că au murit din cauza violenței.

Pentru a se apăra de spiritele rele, oamenii întorc toate vasele și cănile cu gura în jos. Pentru ca aceleași spirite să părăsească întreaga gospodărie, oamenii pun animalelor busuioc în mâncare și agheasmă în apă.

Obiceiuri de Sf. Andrei

 Pentru a alunga spiritele rele, este folosit peste tot usturoiul, de la grajdurile animalelor până la cruciuliţele făcute pe mânuţele copiilor.

Românii ung cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile unde spiritele rele ar putea intra în casă.

Cei care stau la țară pun usturoi și în grajdurile animalelor pentru ca răul să nu intre în ele.

Citeste si: Când începe și cât durează Postul Crăciunului în 2021

Un alt obicei este respectat de fetele care au vârsta măritișului. Acestea pun sub pernă un fir de busuoi pentru a-și visa iubitul. La miezul nopţii, fetele întorc un ulcior de lut cu gura în jos, pun pe fundul vasului 3 cărbuni încinşi şi rostesc o incantaţie, pentru a cuceri inima băiatului iubit.

Cei care doresc să dezlege anumite enigme din trecutul lor iau parte la un ritual într-un cimitir. După, într-un vas cu apă descântată aceștia își văd trecutul.

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Pedofil filmat în Oradea, în timp ce molestează o fetiţă. Unde l-au prins poliţiştii VIDEO

Zi decisivă pentru Sorin Oprescu! Fostul edil al Capitalei rămâne în arest în Grecia

Ionuţ Băluţă a câştigat centura WBC International la categoria supercocoş

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

LIVE UPDATE Ziua 86 de război în Ucraina. 12 civili uciși într-un bombardament rusesc asupra orașului Lugansk

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies