Minivacanța de Sf. Andrei și 1 decembrie va fi prelungită. Ce salariați vor beneficia de zi liberă și pe 29 noiembrie

Author: Diana Tilă

Minivacanța de Sf. Andrei și 1 decembrie va fi prelungită

Sursa: PixaBay

Cine va beneficia de minivacanța de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României.

Potrivit unui proiect de Hotărâre aflat pe masa Executivului, Guvernul vrea să stabilească miercuri, 24 noiembrie, ca ziua de 29 noiembrie să fie zi liberă pentru anumite persoane.

Citeste si: Câte zile libere vor avea românii de Crăciun 2021 și Revelion 2022? Lista liberelor legale

Ce salariați vor beneficia de zi liberă și pe 29 noiembrie

Guvernul vrea să stabilească ca ziua de 29 noiembrie să fie liberă pentru personalul instituțiilor și autorităților publice. Însă,  anumite persoane din cadrul instanțelor ori din locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă nu vor putea să-și ia liber și pe 29 noiembrie.

Citeste si: Zile libere 2022: Mai multe zile libere în plus față de 2021! Lista completă a liberelor legale de la stat pentru anul viitor

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

"Zilele de 30 noiembrie 2021 și 01 decembrie 2021 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor art.139

alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie declarată zi liberă întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii", se arată în Nota de fundamentare.

Ce salariați vor beneficia de zi liberă pe 29 noiembrie

Mai exact, proiectul de HG prevede următoarele:

  • Art. 1.  — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă.
    (2) Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite.
    (3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.
  • Art. 2.  — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.
  • Art. 3.  — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese.

Alte schimbări preconizate

De asemenea, în proiectul de HG se mai arată că șluni, 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanţelor se efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni dispuse în relația cu Comisia Europeană.

Zile libere de la stat de Bobotează și Sfântul Ioan. 6 și 7 ianuarie ar putea fi declarate zile libere legale

Citeste si: Când pică sărbătorile anul acesta, în decembrie? De câte zile libere legale se vor bucura angajații români

Citeste si: Când pică sărbătorile anul acesta, în decembrie? De câte zile libere legale se vor bucura angajații români


Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 și respectiv în data de 29 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021, iar retururile la încasare aferente datelor respective se întocmesc cu data de 29 noiembrie 2021 si respectiv 2 decembrie 2021.