Serghei Lavrov a refuzat să răspundă întrebărilor reporterului CNN. I-a tăiat microfonul

Author: Marina Ionescu
Actualizat: 25 nov 2022, 09:05

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a refuzat, în cadrul unei conferințe de presă, să-i acorde dreptul la o întrebare corespondentului CNN din Ucraina

Serghei Lavrov a spus că „nu este politicos, lucrează în Ucraina și a fost contaminat cu acest virus al nepoliteții”. Reporterul CNN din Kiev l-a întrebat pe oficialul Kremlinului dacă Rusia plănuiește „decapitarea" actualului guvern ucrainean.

Citeste si: Cine e Alina Kabaeva, femeia despre care se crede că e iubita lui Vladimir Putin

Lavrov a refuzat să răspundă întrebărilor reporterului CNN

Ministrul rus de Externe a ținut o conferință de presă, vineri, 25 februarie, la Moscova, după o întâlnire cu oficiali ai autoproclametelor republici Donețk și Lugansk. Conferința de presă a avut loc în sistem videoconferință.

Când a venit rândul jurnalistei CGTN din China să pună o întrebare, a intervenit corespondentul CNN din Ucraina, Mathew Chance, care a spus că este în Kiev, iar capitala este bombardată.

„Este posibil să adresez și eu o întrebare, îmi cer scuze, pentru că mă aflu într-o situație cam complicată?".

Citeste si: Soldații ruși s-au predat după ce și-au dat seama că au fost trimiși să ucidă ucraineni: "Nu aveam de gând să ne luptăm!"

Serghei Lavrov: „Nu e politicos. Lucrează în Ucraina, așa că acum este contaminat cu acest virus al nepoliteții. Organizația

din China are cuvântul. CNN după BBC, asta este prea mult".

Mathew Chance, corespondent CNN în Kiev: „Domnule Lavrov, sunt în Kiev acum iar Kievul este bombardat”.

Organizatorii conferinței au încercat să dea cuvântul postului de televiziune CGTN.

Mathew Chance, corespondent CNN în Kiev: „ De ce intră forțele ruse acum în Kiev, încercuind orașul?”.

Microfonul acestuia a fost întrerupt iar presa din China trebuie să pună o întrebare, însă sunetul pe Zoom nu funcționa.

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

Mathew Chance, corespondent CNN în Kiev: „Vreți să vă repet întrebarea, domnule?”

Serghei Lavrov: „Mathew, poți să taci o vreme. Nu ți-a fost dat cuvântul. Dacă ești în Ucraina și dacă ei cumva ți-au stricat bunele maniere, nu este vina noastră”.

Problema tehnică a continuat și nu se auzea nimic din partea jurnalistei din China. În cele din urmă, întrebarea a fost trimisă în scris. După ce a răspuns la întrebarea jurnalistei din China despre sancțiuni, reporterului CNN i-a fost dat cuvântul. 

Mathew Chance: „Sunt în capitala ucraineană acum. Văd că periferia orașului este bombardată. Am privit acest lucru de ceva vreme. Întrebarea mea este foarte simplă: Vreți să decapitați conducerea ucraineană și să o înlocuiți cu una prorusă. Îmi cer scuze, poate am ratat răspunsul dumneavoastră dar vreau să vă întreb asta. Plănuiți să decapitați conducerea Ucrainei?”.

Citeste si: DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ: Vladimir Putin rămâne fără banii deținuți pe teritoriul UE. Măsura se aplică și lui Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe

Serghei Lavrov: „Veți repeta și a treia oară? V-am auzit deja din prima. Încă o dată o să vă explic. Nu vrei să mă asculți. Am încercat să atrag atenția când am răspuns întrebărilor precedente ale presei occidentale. Aș vrea să vă atrag atenția către ce spunea președintele Putin.

Înțeleg că probabil nu aveți timp să citiți explicațiile care descriu poziția Rusiei. Dar chiar vă rog, vă invit să faceți asta. Dacă sunteți în Ucraina ați putea să vă sfătuiți omologii ucraineni și oamenii din forțele armate ucrainene să citească asta. Nimeni nu va ataca populația ucraineană și nimeni nu va umili soldații ucraineni în niciun fel. Vorbim doar despre a nu permit neo-naziștilor și celor care promovează genocidul să conducă această țară. Acum, regimul care conduce la Kiev are două mecanisme ale controlului occidental (...)”.

A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice

Serghei Lavrov a spus că Moscova nu vrea să ocupe Ucraina, ci mai degrabă să o „demilitarizeze”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus, vineri dimineață, că în Kiev s-au infiltrat trupe inamice, la o zi după ce Rusia a invadat Ucraina şi s-a apropiat de capitală.

"Am primit informaţii că grupuri de sabotaj inamice au intrat în Kiev", a afirmat el. "Voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina. Conform informaţiilor pe care le deţinem, inamicul m-a identificat ca fiind ţinta numărul unu, ia familia mea ţinta numărul 2", a subliniat Volodimir Zelenski.