Se recalculează pensiile din România! Casa Națională de Pensii Publice a anunțat ce se întâmplă cu evaluarea dosarelor de pensii

Author: Diana Tilă
Actualizat: 10 oct 2022, 12:52

Casa Națională de Pensii Publice a transmis ce se întâmplă cu procesul de evaluare al dosarelor de pensii, proces care este necesar în vederea recalculării tuturor pensiilor, promisă de guvernanți.

Evaluarea dosarelor de pensi i are mai multe etape, printre acestea și conceperea unui „Grid de culegere de date” și transmiterea acestuia la nivelul caselor teritoriale de pensii, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

Citeste si: Marius Budăi a anunțat, oficial, cu cât vor crește salariile, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Acesta susține că Guvernul României caută variante care să îi ajute și pe angajatori

Câte dosare de pensii au fost evaluate până acum?

Prin casele teritoriale de pensii se realizează această procedură și constă în identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate și stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023, potrivit Capital.ro.

Mai mult, pentru evaluarea dosarelor de pesnii s-a creat o bază de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispozițiilor legale în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.

În acest context, Casa Națională de Pensii Publice transmite că până în acest moment au fost evaluate 3.069.000 de dosare de pensie din totalul de 4.790.807. Totodată, CNPP mai spune că are loc un proces de evaluare a legislației „astfel încât să fie identificate măsuri de natură să elimine inechitățile din sistem și să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului public de pens ii”, potrivit  DCBusiness.

Citeste si: Vești importante pentru români! În ce condiții ar putea crește pensiile cu 11%. Klaus Iohannis a dat toate detaliile

În plus, președintele CNPP a explicat că procesul de recalculare trebuie făcut în baza unei noi legi a pensiilor.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Dacă acest proces de evaluare se finalizează, procesul de recalculare trebuie făcut în baza unei noi legi a pensiilor.

Deci, legea trebuie întâi aprobată, publicată în Monitorul Oficial, după aceea va trebui să elaboram și norme de aplicare a noii legi a pensiilor și după aceea avem baza legislativă, în baza căreia facem recalcularea.

Ulterior se face și procesul de recalculare. (…) Este prematur să spunem ce se va întâmpla în 2024”, a declarat Daniel Baciu.

Daniel Baciu a vorbit și despre majorarea punctului de pensie, acesta a spus că Casa Națională de Pensii Publice nu se poate pronunța asupra acestui procent.

„S-ar putea să scrie acolo 2023, punctul de pensie 1.745 de lei, să crească de la 1.586, dacă va fi acord în coaliția de guvernare ”, a declarat șeful CNPP.

 

 

 

 

 


În ediția de joi, 23 mai, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian și Roberta s-au surprins reciproc unul pe celălalt, iar cu ocazia zilei de naștere a concurentului, cei doi și-au dus relația la un nou nivel.