Se închid din nou restaurantele? Ludovic Orban a făcut anunțul la o zi după ce a crescut numărul cazurilor noi de coronavirus: "Se va lua decizia ca, o perioadă..."

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 feb 2021, 02:30
Ludovic Orban, premierul României, anunț despre închiderea restaurantelor
Sursa: Captură KANAL D

Creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus i-a determinat pe reprezentații autorităților să se gândească la impunerea unor noi restricții pentru a preveni răspândirea viruslui. Ce se va întâmpla cu restaurantele?

După ce președintele Klaus Iohannis a confirmat că ar putea fi introduse restricții în perioada următoare pentru a ține epidemia de coronavirus sub control, acum, premierul Ludovic Orban a făcut noi precizări în legătură cu acest subiect.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Se închid sau nu restaurantele din România? Ludovic Orban a oferit răspunsul

În alte state ale Uniunii Europene s-au introdus din nou restricții, asta după ce numărul cazurilor noi de coronavirus a explodat. Având în vedere că și România se află pe un trend ascendent, autoritățile iau în calcul o serie de măsuri prin care să prevină creșterea numărului de îmbolnăviri. Întrebat dacă restaurantele s-ar putea închide din nou, Ludovic Orban a precizat că această măsură ar putea fi impusă în zonele unde procentul îmbolnăvirilor va depăși valoarea de 1,5%.

Mai mult decât atât, premierul României a adăugat că evenimentele la care participă un număr mare de persoane, cum ar fi nunțile sau botezurile, pot pune în pericol sănătatea oamenilor.

"În acele localităţi în care este depăşit procentul, care este stabilit de 1,5%, se va lua decizia ca, o perioadă, până scade procentul sub 1,5%, să se restricţioneze activitatea. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă are atribuţii pentru dispunerea de restricţii la nivel naţional.

Conform Hotărârii de Guvern privind prelungirea stării de alertă, în baza propunerii CNSU, deciziile se iau la nivel judeţean sau, respectiv, la nivelul Bucureştiului, la nivel municipal, Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă în Bucureşti.(...) E o anumită îngrijorare. Acum, trebuie să vă spun că în anchetele epidemiologice, pe baza datelor care mi-au fost puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, nu neapărat mersul la restaurant în condiţii normale este cel care duce la mărirea riscului de transmitere, cât evenimentele- nunţi, botezuri...
Pentru că aici realitatea este că nu se respectă regulile, numărul maxim de persoane, distanţarea şi aşa mai departe. La nunţi, fiind evenimente fericite, oamenii ignoră regulile normale."
, a spus Ludovic Orban, potrivit stirileprotv.ro.