SCUMPIRI in lant! Vezi cu cat platim mai mult pentru benzina, tigari si gaze

Incepand de ieri, romanii platesc cu 0,41 lei mai mult pentru litrul de carburant de la pompa, cumpara un pachet de tigari mai scump cu 0,3-0,5 lei, iar pretul gazelor naturale este mai mare cu 2% pentru consumatorii casnici.

Majorarea accizei pentru carburanti, de 7 eurocenti pe litru, a intrat marti in vigoare, avand ca efect cresterea cu 0,41 lei/litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen), potrivit estimarilor Ministerului Finantelor.

Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.

Reprezentantii Rompetrol si ai Petrom estimau, in februarie, ca majorarea accizei va determina scaderea vanzarilor de benzina si motorina cu 1%-3% in primele trei luni de la aplicarea acestei modificari, dupa care consumatorii ar urma sa se obisnuiasca si sa revina la consumul anterior.

Romanii platesc mai mult si pentru tigari de la 1 aprilie, astfel ca un pachet va costa cu 30-50 de bani in plus, odata cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 tigarete si a accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti pe litru, potrivit unor estimari din piata.

Tot de la 1 aprilie operatorii telecom practica tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut in cazul telefoniei mobile si de la 0,67 la 0,14 eurocenti/minut pentru telefonia fixa.

Sursa: Mediafax.

Sursa foto: shutterstock.com.

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate