Școala Altfel 2023: Ce activități pot fi organizate în școli?  

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 08 feb 2023, 17:32

Ce este Școala Altfel?

 

Sursa: freepik.com

Școala Altfel se va desfășura în școli în intervalul 27 februarie-16 iunie 2023, conform structurii anului școlar 2022-2023.

Programul național „Școala altfel” 2023 se

desfășoară în perioada 27 februarie— 16 iunie, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Ce activități pot fi organizate în școli pe parcursul desfășurării programului Școala Altfel? 

Citește și: Vacanță februarie 2023 pe județe: Cât timp vor sta elevii acasă și în ce perioadă? Primele școli care intră în așa-numita vacanță mobilă 

Ce este Școala Altfel 2023 

„Școala altfel 2023”  este un program național al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor preșcolari/elevilor. Programul are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia fiecărei unități de învățământ, conform ordinului ministrului educației naționale

și cercetării științifice privind structura anului școlar, valabil în anul școlar respectiv. 

Pe toată durata programului „Școala altfel”, cadrele didactice vor proiecta, testa și evalua abordări eficiente pentru dezvoltarea acestor competențe și abilități.

„Școala altfel” oferă un spațiu de experimentare în care atât cadrele didactice, cât și elevii sunt încurajați să își manifeste creativitatea și să îmbine într-un mod atractiv teoria cu aplicațiile ei din viața de zi cu zi,


învățarea cu preocupările individuale într-un context favorabil dezvoltării socio-emoționale. 

Ce activități pot fi organizate în școli în timpul programului Școala Altfel 2023 

În perioada alocată Programului national „Școala altfel” 2023 vor fi facilitate activități  educaționale având una sau mai multe dintre următoarele caracteristici:
a) transdisciplinaritate;
b) experiențiale/de învățare prin experiență;
c) proiectate în parteneriat cu elevi, părinți, instituții, organizații non-guvernamentale
și/sau operatori economici;
d) inovatoare pentru contextul în care sunt derulate;
e) bazate pe constatările unor cercetări și bune practici recente din domeniul
educațional.

Citește și: Deea Maxer a luat ambii copii la ea acasă! Imagini emoționante, după divorț

Obiectivele și activitățile proiectate și derulate în cadrul Programului național „Școala altfel” vor răspunde intereselor copiilor preșcolari/elevilor și vor reflecta preocuparea cadrelor didactice de a identifica soluții la provocările întâmpinate în facilitarea dezvoltării competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale. 

Activitățile cuprinse în Programul național „Școala altfel” vor fi implementate/facilitate de cadre didactice în parteneriat cu elevi, alte cadre didactice, părinți, reprezentanți ai instituțiilor, autorităților, companiilor sau organizațiilor nonguvernamentale locale, ținând cont și de resursele disponibile în unitatea de învățământ.

În derularea activităților Programului național „Școala altfel”, cadrele didactice, elevii și părinții vor identifica și valorifica resurse locale. Această abordare contribuie la dezvoltarea creativității, abilităților de rezolvare a problemelor și a colaborării dintre cadre didactice, elevi, părinți și comunitate. 

Citește și: Alocații majorate pentru copii din februarie 2023. Cine primește 683 de lei începând cu această lună?

Școala Altfel 2023. Cinci zile fără cursuri

În perioada alocată Programului național „Școala altfel” 2023 nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ. Programul se va desfășura în conformitate cu un orar special, în fiecare dintre cele 5 zile. 

Participarea la Programul național „Școala altfel” este obligatorie atât pentru copiii preșcolari/elevi, cât și pentru toate cadrele didactice din unitatea de învățământ. 

Structura anului școlar 2022-2023. Cum sunt împărțite cele 5 module de învățare și când vor avea elevii vacanță în noul an școlar 2022-2023

Activitățile din cadrul Programului național „Școala altfel” se pot realiza în unitatea de învățământ sau în afara acesteia, respectându-se prevederile legale cu privire la siguranța elevilor.

Orice deplasare în afara unității de învățământ trebuie să aibă un pronunțat caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult).

Pentru mai multe informații referitoare la modalitatea de desfășurare a programului Școala Altfel 2023 consultați Metodologie de organizare. 

 


Cristina este devastată după ce l-a văzut pe Radu alături de Emma! „Mi-e greu! Foarte greu să-l văd așa cum e acum!” Marinel și Ionuț s-au oferit să îi șteargă lacrimile Cristinei! „Plângi după fraier, când prințul ei aici!”