Rețetă sarmale fără carne. În foi de varză, de viță, de ștevie sau chiar în
Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească din casă de Crăciun și Anul Nou. E semn de mare noroc și prosperitate
Sarmale fără carne. Rețetă simplă și gustoasă pentru masa de Crăciun
„Sarmalele sunt și românești, așa cum sunt și ale multor popoare. Sunt comfort-food și mâncare ceremonială, sunt mâncare de trecere, sunt inevitabile la botezuri, înmormântări și nunți sau în cadru creștin de sărbătoare, de Paște sau de Crăciun. Le faci când găzduiești pe cineva, când îți vine cineva în ospeție, când îți vin copiii acasă”, a explicat Cosmin Dragimir, jurnalist și istoric culinar, pentru ziarul Adevărul .
Pentru rețete de sarmale fără carne avem nevoie cam de aceleași ingrediente ca și la sarmalele tradiționale, doar că la această rețetă carnea este înlocuită de ciuperci.
Ingrediente sarmale fără carne
Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele
- 1 varză murată mare
- 450 g ciuperci champignon
- 1 morcov mai mare, dat pe răzătoarea mică
- 1 felie mică țelină, rasă
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 130 g orez
- 300 ml suc de roșii
- 3 linguri pastă de roșii
- 1-3 frunze dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- Jumătate legătură pătrunjel verde, tocat mărunt
- Sare, piper
- Piper boabe
- 2 crenguță cimbru
- 1 praf oregano
- 2-3 linguri ulei
- Apă fiartă
Mod de preparare sarmale fără carne
Procesul de prepare al sarmalelor fără carne este asemănător cu cel al rețetei tradiționale.
Călim ceapa în 2-3 linguri de ulei încins, până devine sticloasă. Punem și jumătate din morcovul ras, amestecăm și călim totul împreună timp de 1 minut. Adăugăm și ciupercile tocate mărunt și călim până acestea se înmoaie un pic, după care adăugăm orezul (spălat bine și scurs), sarea, piperul, cimbrul și pătrunjelul. Amestecăm și mai ținem pe foc timp de 1-2 minute.
Formăm sarmalele: punem pe fiecare foaie de varză cam o lingură din umplutura de ciuperci și orez. Păstrăm câteva frunze de varză și le tăiem mărunt. Le punem pe fundul oalei împreună cu morcovul ras rămas și cu țelina, potrivit rețete-delicioase.ro.
Amestecăm sucul de roșii cu pasta de roșii și punem un sfert peste legumele din oală. Începem să aranjăm și sarmalele în oală, punând între ele crenguțele de cimbru și câte un pic de oregano uscat.
Turnăm și restul de suc de roșii peste sarmalele fără carne, punem un strat de varză și boabele de piper. Adăugăm uleiul și apa fierbinte, până la nivelul sarmalelor.
Citește și: Salată de vinete fără maioneză. Cea mai gustoasă rețetă turcească
Cât se fierb sarmalele fără carne
Fierbem sarmalele fără carne timp de 30 de minute la foc mediu spre mic, sub capac. Completăm cu apă când este necesar. După 30 de minute, le dăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, timp de 45-50 minute.
Sursă: rețete-delicioase.ro