Sarbatoare, joi, 15 iulie 2021. Cine a fost, de fapt, Sfantul Vladimir si ce detalii a consemnat Biserica Ortodoxa despre viata Sa!

,
sarbatoare 15 iulie 2021
Sfantul Vladimir, luminatorul Rusiei este praznuit la 15 iulie in fiecare an[Sursa foto: doxologia.ro]

Biserica Ortodoxa praznuieste in data de 15 iulie 2021, pe Sfantul Vladimir, luminatorul Rusiei.


In articol:

Conform calendarului crestin-ortodox, la data de 15 iulie, in fiecare an, Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Vladimir, luminatorul Rusiei, alaturi de Sfintii Mucenici Chiric si Iulita.


Anul acesta, cele trei praznice sunt sarbatorite in bisericile ortodoxe, intr-o zi de joi, in cea de-a patra saptamana dupa Rusalii, in care credinciosii crestin-ortodocsi nu postesc dar pot inchina rugaciuni catre cei trei mari Sfinti praznuiti astazi pentru sanatate.
Si tot in ziua de 15 iulie sunt pomeniti si Sfantul Cuvios Iosif, arhiepiscopul Tesalonicului si Sfantul Mucenic Lolian.

sarbatoare 15 iulie 2021
La data de 15 iulie in fiecare an sunt praznuiti si Sfintii Mucenici Chiric si Iulita[Sursa foto: doxologia.ro]

Sarbatoare joi, 15 iulie 2021. Cine a fost Sfantul Vladimir, luminatorul Rusiei

Potrivit crestinortodox.ro, Sfantul Vladimir s-a nascut in jurul anului 958, in Rusia, intr-o familie de pagani si a trecut la viata vesnica in data de 15 iulie 1015, in orasul Berestovo, aflat in apropierea Kievului. Tatal lui a fost principele Sviatoslav al Rusiei. Si totodata a fost nepot al Sfintei Olga, imparateasa Rusiei, care este praznuita pe data de 11 iulie de biserica ortodoxa.

In anul 988, Vladimir s-a casatorit cu Printesa Ana, sora Imparatilr Vasile al II-lea si Constantin. Desi s-a nascut intr-o familie pagana, Principele Vladimir stabilit la Kiev, decide in anul 988 ca tot poporul rus sa se boteze, iar ceremonia s-a desfasurat in apele fluviului Nipru. Odata ce s-a botezat si a devenit crestin, Vladimir a inceput sa ia si alte masuri pentru apararea religiei crestine. Acesta a poruncit sa fie distruse toate statuile statuile pagane si sa fie inlocuite cu biserici crestine si totodata a proclamat credinta crestina ca religie oficiala a Rusiei.

Iar pana in anul 979, aproape tot poporul rus sau era botezat si credea in Dumnezeu.
Biserica Ortodoxa a Rusiei l-a canonizat din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, stabilid ca data de praznuire locala la 28 iulie.

sarbatoare 15 iulie 2021
Calendar ortodox, 15 iulie 2021, praznuirea Sfantului Vladimir, luminatorul Rusiei[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox iulie 2021. Ce sărbători religioase sunt în luna iulie 2021?

Tropar- Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei, glasul al 4-lea

"Asemănatu-te-ai neguțătorului, care caută piatra cea scumpă, mărite puternice Vladimir, șezând pe scaun înalt în maica cetăților, de Dumnezeu păzitul Chiev, ispitind și trimițând către Țarigrad, ca să știe pentru dreptmăritoarea credință, și ai aflat pe Hristos piatra cea fără de preț, care te-a ales ca pe al doilea Pavel, și a scuturat în sfânta scăldătoare orbirea cea sufletească, împreună și cea trupească. Pentru aceea serbăm adormirea ta, poporul tău fiind. Roagă-te să se mântuiască începătoriile Rusiei a stăpânirii tale, iubitorul de Hristos împărat și mulțimea celor ce se stăpânesc."

Condac- Sfântul Vladimir, Luminătorul Rusiei, glasul al 4-lea

"Asemănatu-te-ai marelui Apostol Pavel întru căruntețe, întrutot mărite Vladimire, că toată osârdia cea pentru idoli, ca pe o jucărie copilărească lăsând, ca un bărbat desăvârșit te-ai împodobit cu porfira dumnezeiescului botez; și acum stând cu veselie înaintea Stăpânului Hristos, roagă-te să se mântuiască începătorii stăpânirii Rusiei și mulțimea celor stăpâniți.", potrivit pravila.ro 

Citeste si: Sarbatoare, duminica, 11 iulie 2021. Crestinii ortodocsi praznuiesc doua Sfinte importante, mari facatoare de minuni!

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Aer în loc de combustibil la benzinărie: „Ia uite cum se alimentează un camion cu aer, cum se fură la pompă“ VIDEO

// AFLĂ // CE nume se sărbătoresc de Sfântul Ilie? Iată cui trebuie să spui „La mulți ani!” de Sfântul Ilie 2021

Rușii de la Transneft anunță că Ucraina a oprit fluxul de petrol către Europa deși a primit bani: Au fost ordinele UE

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

SFÂNTUL ILIE 2021: Pe ce dată este Sfântul Ilie? Tradiții si superstiții! NU trebuie să faci asta de Sfântul Ilie!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies