Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pentru ziua de 16 mai 2024: Rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o rostească în această zi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 15 mai 2024, 16:00

Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pentru ziua de 16 mai 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 16 mai 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit.

Sărbătoarea din data de 16 mai 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit, cel ce a fost ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare.

Rugăciunea ce aduce protecție în momentele grele pe care este bine să o rostești pe 16 mai!

Calendar ortodox 16 mai 2024

Sărbătoare 16 mai. Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit este sărbătorit în fiecare an pe data de 16 mai în calendarul ortodox.

Această zi de sărbătoare este trecută alături de o cruce neagră.

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit a venit pe lume în anul 314, iar începutul vieții sale s-a petrecut în Tebaida de Sus, Luxor. Acesta s-a născut într-o familie credincioasă, iar încă de la o vârstă fragedă acesta a simțit o atracție specială față de Dumnezeu, motiv pentru care la 12 ani s-a retras și s-a ascuns postind până seara în ziua în care se pomenea praznicul Botezului Domnului.

Adevărata cunoaștere a creștinismului a avut loc atunci când avea 14 ani, moment în care a decis că este timpul să părăsească locuința în care trăia alături de părinții săi și să se retragă la o mănăstire de monahi. Acest plan a fost schimbat atunci când a auzit tot mai multe cuvinte de laudă legate de Sfântul Pahomie cel Mare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”

Citește și: Ce se spune în tradiția populară despre anii bisecți: Nu este bine să te căsătorești, nici să îți schimbi locul de muncă

Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit a decis în acel moment să se îndrepte spre Tebaida pentru a îi fi ucenic Sfântului Pahomie cel Mare. Mama sfântului a aflat unde s-a deplasat, așa că a mers la el, alături de mai multe scrisori prin care să ceară să i se dea fiul înapoi.

Aceasta a fost dusă în camera de oaspeți a mănăstirii fecioarelor și când a aflat că Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit nu vrea să plece de acolo și nici să o vadă, acaesta a decis să rămână acolo, pentru a se încrede în Dumnezeu.

La vârsta de 25 de ani, Sfântul Teodor a fost ales însoțitor de drum al Sfântului Pahomie cel Mare, iar la 30 de ani a fost hirotonit preot.

În momentul în care Sfântul Pahomie cel Mare a trecut la cele sfinte, Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit a fost ales stareț al tuturor mănăstirilor înființate de acesta, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 16 mai

Canon de rugăciune cătreSfântul Cuvios Teodor cel Sfințit, sărbătorit pe 16 mai în calendarul creștin

Cel ce ești cu numele darurilor celor dumnezeiești, primind har dumnezeiesc din luminatele vistierii cele ce nu se cheltuiesc, dă-mi mie dar celui ce vreau să cânt acum prăznuirea ta cu cântări de laudă, pururea pomenite.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.


Cugetând cu osârdie legea cea preacurată, cu totul te-ai făcut curat și lămurit părinte; și ocârmuindu-te însuți cu cuvântul cel preacurat, te-ai arătat vas prealuminat și sfințit al curăției, pururea fericite.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Omorându-te lumii și petrecând pe pământ viață întocmai ca un înger, cugetătorule de Dumnezeu părinte, cu dreaptă credință ai urmat Celui ce a răsărit din pântece fecioresc, ridicându-ți Crucea pe umeri, pururea pomenite.

 


Ezgi Mola, actrița care dă viață personajului Safiye în serialul “Vinovați de iubire” s-a căsătorit cu alesul inimii sale anul trecut! Iată imagini de senzație de la fericitul eveniment!