Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 16 iunie 2024: Este pomenit un făcător de minuni important

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 16 iun 2024, 15:07

Sărbătoare cu cruce neagră în calendar ortodox la data de 16 iunie 2024

Sursa: doxologia.ro

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 16 iunie 2024, atunci când creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Tihon.

Sărbătoarea din data de 16 iunie 2024 din calendarul ortodox, data la care Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Tihon, cel ce a fost episcopul Amatundei, din Cipru. 

Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești pe 16 iunie!

Calendar ortodox 16 iunie 2024

Sărbătoare 16 iunie. Sfântul Ierarh Tihon este sărbătorit la data de 16 iunie în calendarul ortodox.

Această sărbătoare este trecută cu o cruce neagră.

Sfântul Ierarh Tihon s-a născut în orașul Amatunda din Cipru, iar acesta a avut norocul de a se naște într-o familie cu multă iubire față de Dumnezeu, astfel încă de la o vârstă fragedă acesta a fost învățat să aibă dragoste față de credință. Acesta a ales chiar din copilărie să împărtășească cuvintele sfinte și credința Domnului cu cei din jurul lui, fiind citeț în biserică. 

În tinerețea sa, aprecierea sa pentru credință a fost răsplătită, astfel Sfântul Memnon, Episcopul Amatundei, l-a hirotonit diacon, urmând ca acesta să fie trecut la pragul de episcop al Amatundei. În perioada în care acesta a fost episcop, Sfântul Ierarh Tihon a ajutat să convertească a creștinism mai mulți păgâni.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”

Citește și: Până la ce oră se ține postul miercurea și vinerea? Ce spun preoții

Pentru a ajuta la această convertire, Sfântul Ierarh Tihon a dărâmat multe temple păgâne și a zidit în locul lor multe biserici creștine, iar iubirea pe care acesta a prezentat-o a fost recompensată cu darul facerii de minuni. La data de 16 iunie în anul 424, Sfântul Ierarh Tihon  a trecut la cele veșnice, după o viață întreagă în care l-a slujit pe Dumnezeu, potrivit pravila.ro.

Sărbătoare 16 iunie

Canon de rugăciune pentru Sfântul Ierarh Tihon, sărbătorit pe 16 iunie în calendarul creștin

Pe Voievozii cei tari, pe cele trei părți ale sufletului, Cel Ce Te-ai născut din Fecioară, Te rog în adâncul nepătimirii îneacă-i. Ca ție, ca într-o alăută, întru omorârea trupului, să-ți cânt cântare de biruință.
Cel ce stai lângă scaunul lui Dumnezeu, purtând cunună ca unul ce ai viețuit pe pământ cu cuviință și ești luminat cu lumină neînserată, luminează-mi inima și cugetul, ca să laud viața ta cea întocmai cu îngerii, Fericite Părinte Tihon.


Odrăslind sfințit din rădăcină lăudată și fericită, cu adevărat te-ai arătat ca o ramură plină de bună rodire și de credință și de nădejde, de dragoste și de darul minunilor celor preasăvite, de Dumnezeu insuflate.


Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Prin ostenelile sihăstriei și prin rugăciunea cea neîncetată, omorând patimile cele ce omoară sufletul, te-ai adus pe tine însuți jertfă curată și deplină lui Hristos, Cel Ce S-a jertfit pentru noi, părinte.

Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Ceea ce ai născut pe Hristos din curate coapsele tale, Prea Curată, ne-ai ridicat pe noi, care am fost căzuți în prăpastia care duce la pieire; ci ca Una ce ai îndrăzneală, roagă-L pe Dânsul, să ne izbăvească de primejdii pe noi robii tăi.