Sarbatoare cu cruce neagra, 30 iunie 2021. Un mare Sfant român, vindecator de boli, este praznuit astazi! Crestinii ortodocsi au dezlegare la peste astazi!

,
Calendar crestin ortodox, 30 iunie 2021
Calendar crestin ortodox, 30 iunie 2021. Sfantul Ghelasie de Ramet[Sursa foto: doxologia.ro]

Dubla sarbatoare astazi in calendarul ortodox. Pe 30 iunie 2021, crestinii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Ghelasie de la Ramet, dar cinstesc si Soborul celor 12 Apostoli.


In articol:

Biserica Ortodoxa praznuieste in fiecare an la data de 30 iunie, doua sarbatori crestine de mare importanta, marcate in calendarul ortodox cu cruce neagra: pomenirea Sfantului ierarh Ghelasie de la Ramet si Soborul celor 12 Apostoli, chiar a doua zi dupa marele praznic al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

Anul acesta cele doua praznice au picat intr-o zi de miercuri, astfel credinciosii ortodocsi beneficiaza de dezlegare la peste si pot inchina rugaciuni cu evlavie catre Sfantul Ghelasie si catre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos.

Sarbatoare 30 iunie 2021: Cine a fost Sfantul Ghelasie de la Ramet

Sfantul Ghelasie de la Ramet a trait in secolul al XIV-lea, ducand o viata in sihastrie pe valea paraului Ramet din Muntii Apuseni si ulterior a ajuns egumen la Manastirea Ramet din judetul Alba. Se spune ca Sfantul Ghelasie de la Ramet avea 12 ucenici cu care se ruga, postea si oficia sfintele slujbe. Acesta manca doar sambata si duminica, iar in restul zilelor inghitea doar Sfanta Impartasanie.
Sfantul Ghelasie a fost considerat atat parintele sihastrilor din Muntii Apuseni, cat si al taranilor din Tara Motilor.

Acesta a fost renumit pentru harul sau de a vindeca boli grave si a indeparta duhurile necurate din oamenii posedati. Dupa trecerea sa la cele vesnice, Sfantul Ghelasie a fost ingropat in curtea Manastirii Ramet si ulterior sfintele sale moaste au fost adapostite in interiorul manastirii.

In anul 1992 Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis canonizarea oficiala a Sfantului Ghelasie si trecerea sa in calendarul ortodox, la data de 30 iunie.

Rugaciune inchinata astazi, 30 iunie, catre Sfantul Ghelasie

Astazi, 30 iunie 2021, crestinii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet si pot inchina rugaciuni staruitoare pentru sanatate si vindecare de boli grave.

"Catre tine, Sfinte Ierarhe Ghelasie, inaltandu-ne gandurile, cu umilinta si cu caldura te rugam: cauta din inaltimea plina de slava a cerului si te milostiveste de suferintele, durerile, patimile, necazurile, amaraciunile si stramtorarile noastre. Si roaga pe Stapanul si Dumnezeul nostru cel ceresc, sa ne ierte pacatele pe care, cu stiinta si cu nestiinta, le savarsim neincetat, ca si pentru putina noastra dragoste fata de El si fata de aproapele nostru, rugandu-L sa fie pururea milostiv si iertator si sa indeparteze de la noi toata suferinta si durerea. Fii povatuitorul si indrumatorul nostru pe cararile cele necunoscute ale vietii, pentru ca, urmand pilda credintei si a dragostei tale fata de Hristos, sa ne invrednicim de darurile Sale si trecand din aceasta viata, sa ne bucuram impreuna cu tine si cu toti cei bineplacuti din veac ai Domnului, de Imparatia cea nesfarsita a cerurilor, ca acolo, inconjurati de cetele ingerilor, sa aducem marire, cinste si inchinaciune lui Dumnezeu Celui in Treime slavit, in vecii vecilor, Amin", potrivit crestinortodox.ro

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de sfinții Petru și Pavel. Ce este bine să faci în această zi

Tot la data de 30 iunie, crestinii sarbatoresc si Soborul celor 12 Apostoli: Sfantul Apostol Petru, Sfantul Apostol Andrei, Sfantul Apostol Iacov, Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan, Sfantul Apostol Filip, Sfantul Apostol Vartolomeu, Sfantul Apostol Toma, Sfantul Apostol Matei, Sfantul Iacov al lui Alfeu, Sfantul Apostol Iuda, Sfantul Apostol Simon, Sfantul Matia (care a fost ales in locul lui Iuda), Sfantul Apostol Pavel. Si tot in aceasta zi sunt pomeniti si Sfantul Mucenic Meliton, Mucenic Petru din Sinopi, Mucenic Mihail, gradinarul.

Citeste si: Sarbatoare importanta, sambata, 26 iunie 2021. Ce mare Sfant, vindecator de boli, este praznuit in ziua Odovaniei praznicului Pogorarii Sfantului Duh!

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Tradiții și obiceiuri de sfinții Petru și Pavel. Ce este bine să faci în această zi

Lege semnată de Putin: Rușii mobilizați pentru războiul din Ucraina pot cere scutirea de la plata creditelor

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Sarbatoare, vineri, 25 iunie 2021. Biserica Ortodoxa praznuieste o mare Sfanta, ocrotitoare a familiei si a celor necajiti!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies