Sărbătoare 9 martie. Cine au cei 40 de Mucenici și ce semnifică această zi

,
Sărbătoare 9 martie. Cine au cei 40 de Mucenici și ce semnifică această zi
Sărbătoare 9 martie. Cine au cei 40 de Mucenici și ce semnifică această zi

Sărbătoare 9 martie. Cine au fost cei 40 de mucenici și semnificația acestei sărbători.


In articol:

Cine au cei 40 de Mucenici și ce semnifică această zi

Agricola, un conducător militar și aspru luptător împotriva creștinilor, a aflat că un grup de 40 de ostași din subordinea lui refuză să se închine idolilor, fiind creștini. În acel moment, Agricola le-a ordonat să renunșe la credința lor.

Chirion, care era cel mai mare în grad dintre ei, a răspuns în numele celor 40 de creștini: "Cum am luptat și am biruit pe vrăjmași, pentru împăratul pământesc, tot așa vom lupta și pentru Împăratul ceresc, împotriva vrăjmașilor Lui".

În momentul în care a văzut că nu poate să îi convingă să renunțe la credința în Hristos, Agricola a ordonat ca cei 40 de tineri ostași să fie obligați să intre, fără haine pe ei, în lacul Sevastia, care era aproape înghețat. Unul dintre ei nu a rezistat și a ieșit din lac, a intrând în baia caldă cu care erau ademeniți cei din lac și a murit.

Sărbătoare 9 martie. Cine au cei 40 de Mucenici și ce semnifică această zi
Sărbătoare 9 martie. Cine au cei 40 de Mucenici și ce semnifică această zi

Un paznic a completat numărul mucenicilor. Văzând tăria martirilor, bărbatul s-a declarat și el creștin și a intrat în lac, alături de ceilalți. Atunci când au fost scoși din apă, martirilor li s-au sfărâmat gleznele, apoi au fost arși de vii.

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii.

În acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde.

Citeste si: Ce sărbătorim pe 6 martie. Ce precizează calendarul ortodox

Citeste si: Mucenici muntenești. Rețeta simplă din bătrâni

Citeste si: Mucenici moldovenești. Secretul bunicii pentru a ieși pufoși

De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc, potrivit wikipedia.org.

În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.

În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.

În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici.

În Muntenia, pe lângă brădoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.

 

Citește-ne pe
Citește și:

Rasturnare incredibila de situatie in consiliul de nominalizare! Cine a fost propus spre eliminare la Survivor Romania

După ce le-a tăiat din bani, Florin Cîțu cere preoților să-l ajute în campania de vaccinare

Un nou dezastru în familia Clejanilor. Dupa scandalul provocat de Fulgy, acum au o problema si mai mare

START VOT la Survivor România 2021! Cum vă puteți suține concurentul favorit din echipa Faimoșilor?

A doua imunitate a săptămânii a fost adjudecată la Survivor România 2021. Ce echipă face nominalizări în consiliul din această seară

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies