Sărbătoare 3 iunie 2023: Ce sfânt e prăznuit în Sâmbăta Rusaliilor?

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 02 iun 2023, 10:21

Ce sfânt e prăznuit în Sâmbăta Rusaliilor?

Sursa: ziarullumina.ro

Sărbătoare 3 iunie 2023. Moșii de vară sunt pomeniți la data de 3 iunie 2023, cu o zi înainte de Rusalii și este o zi pentru pomenirea morților.

Sărbătoare 3 iunie 2023. Sâmbăta Morților este sărbătorită pe două ori pe an, sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne, în timpul Postul Paștelui și sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, înainte de ziua de Rusalii. 

Citește și: Moșii de vară 2023: Sâmbăta Morților pică pe 3 iunie în acest an. Tradiții și obiceiuri pentru această dată

Ce sfânt e prăznuit în Sâmbăta Rusaliilor?

Sâmbăta Morților este sărbătorită cu o zi înainte de ziua de Rusalii, atunci când se sărbătorește Pogorârea Sfântului Duh. Cu ocazia Moșilor de vară, Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe cei adormiţi, iar această zi a fost alesă deoarece în scrierile bisericești este observat faptul că trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă. 

Oamenii cred că sufletele celor trecuți la cele veșnice părăsesc mormintele în Joia Mare, dinaintea Paștelui și petrec timp pe pământ timp de 50 de zile, iar în Sâmbăta Rusaliilor, aceste se întorc pe lumea cealaltă și urcă în Împărăția lui Dumnezeu. Se crede că în această zi, sufletele oamenilor plecați dintre noi se vor întoarce la locurile în care au copilărit, dar și în care au trăit.

Acestea nu vor pleca împăcate pe lumea cealaltă până ce membrii familiei nu dau de pomană.

Cu ocazia acestei zile sfinte, bisericile ortodoxe din țară țin Sfinte Liturghii și slujbe de pomenire a celor trecuți pe lumea cealaltă. Moșii de vară, așa cum mai este cunoscută sărbătoarea, reprezintă unul dintre cele mai vechi praznice, iar deoarece sunt adesea celebrați în luna iunie, se mai numesc și moșii cireșelor.

Citește și: Sâmbăta Morților 2023 sau Moșii de vară 2023: Ce trebuie să dai neapărat de pomană pe 3 iunie?

Citește și: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!

Rugăciune de rostit în Sâmbăta Rusaliilor

Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Ce nu trebuie să facem în Postul Adormirii Maicii Domnului. Este păcat să facem aceste lucruri

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!

Citește și: Mesaje pentru Moșii de vară 2023: „Să aprindem o lumânare de Sâmbăta Morților pentru cei plecați dintre noi”

Surse: unica.ro, antena3.ro

 


Episodul 15 al serialului turcesc serialului “Secrete de Familie” este difuzat la Kanal D vineri, 29 septembrie 2023. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.