Sărbătoare 16 mai 2023. Pe data de 16 mai, dată marcată cu cruce neagră în calendar, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sf Cuvios Teodor cel Sfințit, ucenicul Sf Pahomie cel Mare și pe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, mărturisitori ai dreptei credinţe şi apărători ai neamului românesc.
Sărbătoare 16 mai 2023
Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox pe data de16 mai 2023, atunci când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Cuvios Teodor cel Sfințit, ucenicul Sfântului Pahomie cel
Sf Teodor s-a născut în Tebaida de Sus, din părinţi creştini, iar la vârsta de 14 ani, cu binecuvântarea mamei sale, a plecat la mănăstire. Auzind de Sfântul Pahomie, a mers la mănăstirea din Tabena Egiptului şi a devenit ucenic al acestuia.
La vârsta de 25 de ani, dascălul său l-a ales pe fericitul Teodor însoţitor în cercetarea mănăstirilor puse sub povăţuirea sa.
După moartea Sfântului Pahomie, fiind dezbinări şi neînţelegeri în mănăstirile pahomiene, Teodor a ales să păstorească în cele şapte mănăstiri, readucând pacea şi dragostea frăţească. Sfântul Cuvios Teodor a plecat în pace la Domnul în anul 367, scrie basilica.ro .
Citește și: Calendar ortodox iunie 2023: Cele mai importante sărbători în luna lui Cireșar
Sărbătoare 16 mai. Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Tot la data de 16 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește și pe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, mărturisitori ai dreptei credinţe şi apărători ai neamului românesc.
La scurt timp după trecerea la cele veșnice a celor trei Sfinți ieroschimonahi, Schitul Sihăstria Putnei s-a pustiit din pricina vitregiei vremurilor.
După mai bine de 200 de ani, la începutul Postului Mare din anul 1990, un monah putnean, retras pe locul fostului Schit, a văzut o lumină cerească deasupra pronaosului vechii biserici ruinate, lumină care a înconjurat biserica, apoi s-a făcut nevăzută.
La puțin timp după aceasta, pe 24 aprilie 1990, când s-a început refacerea Schitului, în pronaosul vechii biserici s-au descoperit mormintele celor trei Cuvioși: Sila, Paisie și Natan, în care se aflau osemintele lor, galbene ca ceara și răspândind bună-mireasmă. În anii ce au urmat numeroase vindecări minunate s-au săvârșit la racla cu moaștele Cuvioșilor.
De aceea, cu prilejul împlinirii a 550 de ani de la întemeierea Mănăstirii Putna și a 20 de ani de la resfințirea vechii biserici de la Sihăstria Putnei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința sa din
6-7 iunie 2016, trecerea în rândul Sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire la 16 mai.Citește și: Sărbătoare 15 mai 2023: Este cruce neagră în calendarul ortodox!
Rugăciunea Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei
„Sfinților Cuvioşi Părinţi Sila, Paisie şi Natan, iubind pe Dumnezeu şi frumusețea Casei Lui, în vieţuirea voastră mult v-aţi ostenit şi aţi strălucit cu virtuţile, iar talanţii cei daţi vouă de Părintele ceresc, de unde este toată darea cea bună, i-aţi înmulţit, prin osteneala mâinilor şi prin neîncetata rugăciune, în vremuri de linişte şi pace, ca şi în anii de lipsuri şi greutăţi ai stăpânirii străine.
De Dumnezeu-purtătorilor Părinţi, care ne-aţi lăsat sfintele voastre moaște ca mărturie a sfințeniei, întăriţi-ne cu rugăciunile voastre ca să putem trece prin valul ispitelor de tot felul, să iubim credinţa cea dreaptă, limba strămoşească şi neamul. Luminaţi-ne calea, ca să nu ne pierdem în învălmăşeala grijilor acestei lumi, ci prin mijlocirile voastre să ajungem şi noi la frumuseţea cea negrăită a Luminii celei neînserate şi la odihna şi bucuria veşnică a Împărăției cerurilor, slăvind pe Tatăl și pe Fiul și pe Sfântul Duh, în vecii vecilor. Amin.„
Sursă: basilica.ro; doxologia.ro