Sarbatoare 12 mai: ce sarbatoresc romanii pe 12 mai

,
Sfantul nou mucenic Ioan Valahul
Sfantul nou mucenic Ioan Valahul

Sarbatoare 12 mai ce mare sfant sarbatoresc romanii pe 12 mai: ce arata calendarul ortodox.


In articol:

In data de 12 mai crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Ioan Valahul. Sarbatoarea este marcata in calendarul ortodox cu cruce neagra.

Sfantul nou mucenic Ioan Valahul a trait in Tara Romaneasca, in vremea domnitorilor Matei Basarab si Mihail Radu.

A fost martirizat in anul 1662 din cauza faptului ca nu s-a lepadat de credinta crestina.

Citeste si: Rugăciune coronavirus. Patriarhul Daniel a transmis-o tuturor preoților

Sarbatoare 12 mai: Sfantul Ioan Valahul

Sfantul nou mucenic Ioan Valahul
Sfantul nou mucenic Ioan Valahul

Sfantul Ioan Valahul s-a nascut in anul 1644, in vremea stapanirii binecredinciosului domn Matei Basarab.

Parintii lui, carora nu li se stie nici numele si nici locul unde au trait, l-au crescut in frica lui Dumnezeu, si in iubirea de tara si de credinta stramoseasca.

Sfantul Ioan Valahul avea un fizic impresionant. Frumusetea lui feciorelnica atragea privirile tuturor, incat, pe drumul catre Istanbul, un ostean turc mai bogat l-a cumparat cu gand spurcat, vrand sa-l sileasca spre pacatul blestemat al sodomiei.

Sfantul Ioan Valahul s-a impotrivit si l-a ucis, dupa care a incercat sa fuga. A fost prins si dus la Istanbul, unde l-au dat femeii turcului ucis. Aceasta l-a dus in fata vizirului sa-l judece, si acolo tanarul a marturisit adevarul.

Vizirul l-a predat atunci femeii vaduve, pentru ca ea sa faca cu dansul ce va voi.

Citeste si: Calendar ortodox: Randuieli Bisericesti 2020

Sarbatoare 12 mai: uciderea Sfantului Ioan Valahul

Sfantul nou mucenic Ioan Valahul
Sfantul nou mucenic Ioan Valahul

Stapana tanarului nu i-a luat capul, si l-a pus initial la munca impreuna cu alte slugi. Vazand insa ca arata bine a inceput sa ii faca avansuri, dorind sa aiba o legatura trupeasca cu el.

Ba mai mult, i-a promis multe beneficii daca se leapada de credinta crestina si devenea mahomedan. Sfantul Ioan Valahul s-a impotrivit, motiv pentru care stapana lui l-a dat eparhului ca sa-l pedepseasca pentru uciderea sotului ei.

Sfantul Ioan Valahul a indurat chinuri groaznice, insa nu s-a lepadat de credinta. In cele din urma el a fost ucis prin spanzurare in data de 12 mai, la o margine a orasului Istanbul.

Sfantul Ioan Valahul avea varsta de doar 17- 18 ani.

Trupul lui a fost aruncat in apele Bosforului, dar a fost ulterior gasit de crestini si ingropat.

Citeste si: Clara Mărgineanu, realizatoarea tv care a murit la doar 48 de ani, a suferit drame teribile: „A trebuit să se crească singură, adică orfană de dragostea părinţilor. Alţi nemernici au trimis-o în şomaj”

Sarbatoare 12 mai: rugaciune catre Sfantul Ioan Valahul

Binecuvantat esti, Doamne Dumnezeul nostru, Cel neintrecut in intelepciune si minunat intru lucruri! Caci din iubirea de oameni cea nemasurata, fiind Dumnezeul a toata mangaierea si nadejdea, ai binevoit a ridica dintre semintiile pamantului fii alesi, care prin credinta tare si prin viata pilduitoare sa mentina treaza credinta in puterea si in milostivirea Ta, si sa nu lase neamul omenesc a se prabusi in intunericul cel fara capat al nestiintei de cele inalte si al pacatului.

Binecuvantat esti Doamne Dumnezeul parintilor nostri, Cel ce primesti cu bunatate si cu indurare mijlocirile sfintilor bine-placuti Tie, pentru nevoile de tot chipul, duhovnicesti si trupesti, ale nevrednicilor fiilor Tai, cei ce plutesc pe marea cea sarata si de atatea ori inviforata a acestei vieti vremelnice, pline de ispite si de poveri nenumarate.

Insuti, dar, Doamne, pentru rugaciunile Preacuratei Nascatoarei de Dumnezeu si cele ale Sfantului Mucenic Ioan Valahul, primeste si acum smeritele noastre cereri, si ne izbaveste pe noi de toata intamplarea cea rea, de napasta, de prigoana, de uneltirile celui viclean, ocrotind viata noastra prin milostivirea Ta cea mare, si nu pentru vrednicia noastra.

Caci Tu stii neputinta firii omenesti si cunosti pe fiecare, cu casa, cu cererea si trebuinta lui. Primeste, dar, Stapane, si rugaciunile noastre, aparandu-ne de tot raul si daruindu-ne cele spre mantuire. Ca pentru toate cele ce ne-ai dat si ne daruiesti noua in toate zilele vietii noastre binecuvantat si preaslavit sa fii, Parinte al luminilor si izvorul bunatatilor, dimpreuna cu Cel fara de inceput al Tau Fiu si cu Preasfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

 

Citește-ne pe
Citește și:

Momente de panica la “Bravo, ai stil! Celebrities”! Ilinca Vandici: “M-am blocat aici!”

Acuzații penale la adresa lui Nicușor Dan: Primarul s-ar fi pontat zilnic la birou, deși a fost în concediu (Antena 3)

Anamaria Prodan e în stare de șoc ! Soția lui Laurențiu Reghecampf apare într-un dosar DNA. Ce se spune despre ea

Duminică, de la ora 14:30, la “Asta-i România!”, incepe procesul “dragostei” de 1 milion de Euro

Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, în ”ROventura”, plaiuri buzoiene, ”Athosul” românesc

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies