Saptamana Patimilor - Ce nu ai voie sa faci in Saptamana Sfintelor Patimi

,

Saptamana Patimilor este un prilej de intarire a credintei, iar romanii au traditii si obiceiuri legate de aceasta perioada care se pastreaza din stramosi.

Ultima săptămână din Postul Paștelui, numită și Săptămâna Patimilor este cea în care înfrânarea cea mai drastică se împletește cu pregătirile pentru marea sărbătoare. Aceste zile sunt pline de superstiții și obiceiuri din cele mai vechi timpuri.

Primele zile ale Săptămânii Patimilor gospodinele trebuie să facă curățenie generală pentru a primi Paștele așa cum se cuvine, pentru că altfel, spune tradiția casele sunt blestemate… În Lunea Mare se scot toate lucrurile la aerisit, se văruiește iar mobilierul este spălat.

Până Miercurea Mare, inclusiv sunt premise și muncile la câmp, apoi bărbații trebuie doar să-și ajute soțiile la treburile gospodărești. O importanță deosebită o are Joia Mare, când nimeni nu are voie să doarmă, altfel tradiția spune că va fi urmărit de lene tot anul. De asemenea, în această zi femeile nu au voie să coasă, să spele rufe sau să țeasă.

De asemenea, nu se vor face nici un fel de treburi gospodărești și nici nu se va prepara pâinea în Vinerea Mare. Superstiția spune că cine va face aest lucru, va orbi. De asemenea, în această zi sfântă se crede că orice se va pune în pământ se va usca sau nu va rodi.

Interzis este și pusul borșului, întrucât se crede că va veni necuratul, se va scălda în preparat și acesta se va strica.

În majoritatea zonelor țării, în Vinerea Mare se ține post negru și se fac băi de purificare pentru ca în Sâmbăta Învierii credinciosul să fie curat.

Citeste si: Saptamana Patimilor- Rugaciunea care se rosteste in Saptamana Sfintelor Patimi

Citeste si: Saptamana Patimilor- Pilda celor zece fecioare care se citeste in Martea Mare

Citeste si: Ce sunt Deniile: de ce e bine sa tii post cand se fac Denii

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Somajul tehnic pentru bugetari nu este in discutie la Ministerul Finatelor Publice. Declaratiile ministrului Florin Citu

Florin Cîțu răspunde cu o fotografie după atacul lui Ludovic Orban

Scandal ca la ușa cortului! Elena Ionescu și Cristina Șișcanu s-au luat la ceartă în direct! De la ce a pornit totul

Decretul de prelungire a starii de urgenta ar putea fi emis astazi. Presedintele Iohannis este in asteptare

Al doilea joc de imunitate incinge spiritele intre cele doua echipe! Cine va fi ELIMINAT? Urmariti un nou episod ''Survivor Romania'', ASTAZI, de la 20:00,...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies