Suntem pe proprietatea unui covasnean, iar salciiile pe care le vedeti acum se transforma in materie prima pentru incalzire. Va intrebati de ce salcia suedeza? Ei bine, pentru ca este o binecuvantare, cel putin pentru vecinii nostri din Europa, care stiu sa profite de ea la maximum.
Nu de multa vreme am invatat si noi sa o cultivam, iar avantajele sunt multiple: creste rapid, in timpul verii chiar si cu 3 centimetri pe zi, are o putere energetica extrem de mare, iar costurile de productie sunt foarte mici.
Citește și: VIDEO Mihai Leu s-a stins din viață la vârsta de 56 de ani, după lupta cu cancerul de mai bine de un deceniu. "Pentru persoana de lângă, când există sentimente și iubire, cred că este extrem de greu."
Citește si: Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
In
plus, rezista cu brio in fata secetei sau a inundatiilor. Pentru cei care au gasit locul propice de plantare a salciei, si aici vorbim despre zonele mlastinoase, afacerea e una si de succes, si de durata. Pe scurt, plantezi o singura data, recoltezi timp de 25 de ani.
Daca in Suedia, de exemplu, se cultiva anual 50 de mii de hectare de salcie in Romania abia acum incepe sa se descopere tehnica.
Avem aproximativ 50 de crescatori de salcie si 400 de hectare care asteapta sa fie cultivate.
In padurea de salcii de la marginea localitatii Poin si-a facut casa si o familie de caprioare. Vara, salcia le-a ferit de canicula, iar acum, de vant.