Salariul brut ar putea crește cu 9,3% în 2023! Ce se întâmplă cu săptămâna de lucru de patru zile

Author: Lavinia Medrea

Salariul brut ar putea crește cu 9,3% în 2023! Ce se întâmplă cu săptămâna de lucru de patru zile

Sursa: PixaBay

Ani la rând, angajații au preferat să primească bonuri de masă ca bonusuri, dar acum lucrurile s-au schimbat. Românii preferă să fie recompensați cu zile libere plătite, în loc de tichete.

„Ponderea medie a beneficiilor din total pachet salarial este

undeva la 5%, destul de redus faţă de statele din vestul Europei. Angajaţii au început să aprecieze şi alte beneficii în afara celor devenite tradiţionale. Ca tendinţă, au scăzut beneficiile precum maşina de companie, decontarea transportului, comunicaţii mobile, pentru că telefonul nu mai este considerat chiar un beneficiu, ci o necesitate. Se observă însă o creştere a beneficiilor din zona de timp liber şi wellbeing (n.r.: stare de bine), de la vouchere de vacanţă,
la sesiuni de terapie sau vinerea cu program redus”
, a explicat Mădălina Trif, Senior Manager People & Organisation PwC România.

Salariul brut ar putea crește cu 9,3% în anul 2023

Companiile private estimează o majorare a salariilor brute de 9,3%. Un studiu demonstrează că există o diferență de 23% între plata femeilor angajate și a bărbaților angajați. 

„Salariile brute în rândul companiilor private au crescut în medie cu 12% în acest an, cea mai mare rată din ultimii 15 ani, pe fondul încercării firmelor de a compensa nivelul record al inflaţiei, dar şi în contextul unei pieţe a muncii foarte competitive”, se arată în studiul PayWell 2022, realizat de PwC România.

Citeste si: Vești bune pentru români! Salariul minim va fi majorat cu cel puțin 500 de lei. Când va fi posibilă mărirea

Citește și: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni

„Creşterile salariale sunt semnificative, depăşind 10% în multe sectoare, cu procente pe care nu le-am mai văzut în ultimii 15 ani, chiar dacă nu au compensat erodarea cauzată de inflaţie. Presiunile pentru creşterea salariilor vor continua şi în următorul an, însă ne aşteptăm la procente uşor mai mici, în contextul perspectivelor incerte cu privire la creşterea economică. Observăm totuşi că tot mai multe companii evaluează sustenabilitatea acestor majorări şi accelerează alte măsuri de eficientizare şi creştere a productivităţii”, a precizat Oana Munteanu, director People & Organisation,  PwC România.

Salariul nu va fi afectat de săptămâna de lucru de patru zile

Peste 3.000 de angajaţi din 70 de companii din Marea Britanie vor testa, timp de şase luni, cum funcționează săptămâna de lucru de patru zile. Nu vor fi înregistrate pierderi salariale, din fericire.

„Marea Britanie este pe creasta valului impulsului global din spatele săptămânii de lucru de patru zile. În condiţiile în care am ieşit din pandemie, din ce în ce mai multe companii recunosc că noua frontieră a concurenţei este calitatea vieţii, iar reducerea numărului de ore de muncă le va da un avantaj competitiv”, arată Joe O’Connor, directorul general al 4 Day Week Global.

Cu cât ar putea fi mărite alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2023! Vestea momentului pentru români

Citeste si: Vești bune pentru români! Salariul minim va fi majorat cu cel puțin 500 de lei. Când va fi posibilă mărirea

„În general, săptămâna de lucru de patru zile este considerată ca având trei avantaje: ajută angajaţii, companiile şi mediul. Cercetările noastre vor analiza toate aceste aspecte”, a adăugat Juliet Schor, profesoară de sociologie la Colegiul Boston. 

Un bonus pentru companiile care au testat săptămâna de lucru de patru zile a fost reprezentat de faptul că angajații, deși au lucrat 80% din timp, au arătat productivitate 100%, iar rezultatele au fost mult mai bune.

 


Un nou episod al serialului turcesc „Prețul Fericirii” este difuzat la Kanal D joi, 30 martie 2023. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.