Salariile profesorilor ar urma să crească în februarie. Cu cât vor fi majorate

Author: Diana Tilă
Actualizat: 02 feb 2023, 18:53

Profesorii si personalul nedidactic din scoli vor primi salarii mai mari in februarie.

Pentru salariul din ianuarie, profesorii vor primi între 3% și 8.5% în plus în luna februarie, în timp ce personalul nedidactic va avea creșteri de 10%, potrivit surselor Edupedu.ro.

Citește și: Bursa de studiu 2023. Câți bani primesc elevii de la stat și ce condiții trebuie să îndeplinească

Salariile profesorilor ar urma sa creasca in februarie. Cu cat vor fi majorate

Potrivit ministrului Ligia Deca, personalul didactic ar putea să primească măriri chiar de 24% în 2023, în timp ce profesorii ar primi creșteri de 10%.

Potrivit  Edupedu.ro, funcțiile de conducere din școli și inspectorate nu vor beneficia de aceste majorări pentru că sunt deja încadrați pe maximul admis de lege.

Citește și: Salariul minim pe economie s-ar putea majora din nou. De când ar putea intra măsura în vigoare

”În 2023, vom respecta prevederile legii 153 din 2017, asigurându-ne în același timp că sunt bani pentru a asigura plata tuturor salariilor la timp.

Concret, în ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, discutăm despre o creștere medie de 9,86%, pentru personalul nedidactic discutăm despre creșteri medii de 24%, pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar discutăm despre o creștere medie de 6,7%, pentru funcțiile

didactice din învățământul universitar discutăm despre o creștere de 4,5%”, declara Ligia Deca.

Citește și: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta

Asta, în contextul în care principalele sindicate din educație vor protesta în fața Guvernului.  ”Federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să

adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ.

De asemenea, este absolut necesară adoptarea unui act normativ care să repoziționeze salariații din învățământ în ierarhia funcțiilor bugetare, astfel încât funcțiile didactice să nu se mai regăsească în pătrimea inferioară, ci, să fie poziționate în raport cu nivelul de calificare profesională și importanța pentru societate a activității de educare a tinerelor generații”,  au transmis sindicatele într-un comunicat de presă.

Citește și: Primarii care lucrează cu bani europeni vor primi indeminzații mai mari cu 50%

Ligia Deca insistă asupra faptului că majorările de salariu pentru profesori nu pot fi făcute în orice condiții, pentru că totul depinde de PNRR.

Salariile profesorilor ar urma să crească în februarie. Cu cât vor fi majorate

”Creșterile salariale sunt moderate, însă acestea vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare prevăzută în PNRR.

Creștem cu 16,7% bugetul alocat bunurilor și serviciilor, astfel încât elevii din România să studieze în unități de învățământ în care vor beneficia de căldură și electricitate, fiind prevăzute sumele necesare pentru achitarea utilităților.

Finanțarea învățământului superior ajunge la o sumă record – 5,45 de miliarde de lei – în contextul în care urmărim să punem un mai mare accent pe calitate, prin creșterea ponderii finanțării alocate în baza unor criterii de performanță de la 26,5% la 30% ”, a completat Deca.

 


Cristina a izbucnit în lacrimi! Vorbele lui Radu au lovit-o crunt și regretă enorm că au ajuns în acest punct culminant al relației lor! „Nici nu mă așteptam să aud asta din partea lui! El îmi spune acum că ne-am răcit amândoi!”