Sa mancam sanatos: uleiul de masline vs uleiul de floarea soarelui

Author: O.P.

Aproximativ 75% din totalul afectiunilor cu care se confrunta persoanele adulte sunt cauzate de un regim alimentar nesanatos. La baza unor decizii total neispirate se afla: programul haotic de lucru, lipsa unui timp adecvat pentru a gati, mizarea pe un cos de cumparaturi cu produse ieftine, lipsa unei educatii culinare adecvate, in cadrul careia nutritia ar trebui sa joace un rol important etc. 

Pentru ca uleiul de gatit este o vedeta in retetarele bucatariei romanesti, nu ar strica sa vorbim putin despre principalele doua tipuri de ulei pe care romanii le achizitioneaza, atunci cand merg la cumparaturi (vezi

aici cel mai bun pret la ulei): uleiul de masline vs uleiul de floarea soarelui. 

Ulei de masline vs ulei floarea soarelui: Ce cumpara romanii?

Un studiu realizat recent de expertii Institutului de Cercetare Nielsen a relevat faptul ca in Romania, uleiul de floarea soarelui este achizitionat intr-o poportie de 80% din totalul cumparaturilor de acest gen. Principalul motiv pentru care romanii pun acest produs in cosul de cumparaturi este pretul.

La polul opus, uleiul de masline este preferat de doar 1,6% dintre conationali. Insa nu acelasi lucru se intampla si in tarile Europei vestice: in Grecia, Spania, Italia sau Portugalia, uleiul de masline este principalul tip de ulei utilizat pentru prepararea bucatelor. 

Acelasi studiu mai arata faptul romanii obisnuiesc sa ia pentru acasa ulei de masline atunci cand sunt promotii si mai mult pentru a-l prepara in utilizarea salatelor (datorita gustului), evitand utilizarea acestui ingredient si in procesul de gatire a altor preparate.

In cazul celor mai mai multe bucate din bucataria romaneasca, oamenii folosesc uleiul de floarea soarelui, motivele fiind atat costul de achizitie mai convenabil, cat si obiceiurile de consum nesanatoase. 

Ulei de masline sau ulei de floarea soarelui pentru pentru gatit?

Cum spuneam si putin mai sus, pretul uleiului de floarea soarelui reprezinta un motiv-cheie pentru achizitionarea unui produs din aceasta categorie. De ce sunt mai ieftine uleiurile de floarea soarelui vs uleiurile de masline? 

Motivul este unul cat se poate de simplu: suprafetele mari cultivate cu aceasta planta oleaginoasa ofera un acces facil la materia prima necesara producerii acestui tip de ulei. In cazul procurarii uleiului de masline, lipsa unor plantatii consistente (din cauza climei si a solului) genereaza costuri de transport mai mari. 

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Cu toate acestea, uleiul de masline este ideal pentru gatit.

Pe langa salatele pe care le poti prepara cu ajutorul acestuia, este un ingredient ce ofera rezultate foarte bune, atunci cand vrei sa prajesti anumite alimente. Comparativ cu cel de floarea soarelui (107°C), uleiul de masline are un punct de fierbere mai ridicat: 205°C. 

In timpul procesului de prajire, crusta pe care uleiul de masline o produce pe textura exterioara a alimentelelor impiedica patrunderea la interior a anumitor substante nocive, generate in timpul prepararii hranei.

Mai mult decat atat, acelasi ulei de masline (datorita punctului de fierbere mult mai ridicat) poate fi reutilizat pentru gatit chiar si de 5-6 ori. Singura conditie de respectat: acesta trebuie turnat intr-o cantitate suficient de mare. 

Ulei de masline sau ulei de floarea soarelui pentru sanatate? 

Daca am aflat mai intai care sunt principalele diferente dintre cele doua tipuri de ulei, privind costul si ajutorul oferit in bucatarie, am lasat pentru final cel mai important aspect: beneficiile pentru sanatate. Daca ai fi mizat inca dinainte pe uleiul de masline, ai fi facut un pariu castigator. 

Acest produs protejeaza organismul impotriva infectiilor si stimuleaza regenerarea testurilor. Este un produs pe care stomacul il accepta foarte bine. De altfel, uleiul de masline este un ingredient mai mult decat important pentru dieta pacientilor care sufera de gastrita sau ulcer.

De asemenea, uleiul de masline reduce mult mai bine colesterolul, comparativ cu uleiul de floarea soarelui, datorita unui digestii excelente pe care o favorizeaza, in special a vitaminelor si a sarurilor minerale. Nu in ultimul rand, este important de precizat faptul ca uleiul de masline are un efect pozitiv asupra constipatiei.

 

Alege sa gasesti intotdeuna un echilibru intre gust si sanatate, pentru a cumpara cele mai bune ingrediente, atunci cand prepari bucatele preferate ale celor dragi! 

 


Robi, măcinat de gelozie! Concurentul a vrut să afle neapărat ce au vorbit Patrick și Virginia la camera roșie! Iată ce răspuns neașteptat a primit din partea fostei sale iubite!