S-a instaurat starea de urgență într-o mare țară europeană! Vaccinarea a devenit obligatorie

Author: Lavinia Medrea

S-a instaurat starea de urgență într-o mare țară europeană! Vaccinarea a devenit obligatorie

Sursa: PixaBay

Din pricina creșterii alarmante a cazurilor de infectări cu virusul COVID-19, Letonia a instaurat luni stare de urgență la nivel național pe o perioadă de trei luni. Totodată, s-a decis ca orice angajat la stat să fie vaccinat obligatoriu până la data de 15 noiembrie.

Din pricina creșterii alarmante a cazurilor de infectări cu virusul COVID-19, Letonia a instaurat luni stare de urgență la nivel național pe o perioadă de trei luni.

Totodată, s-a decis ca orice angajat la stat să fie vaccinat obligatoriu până la data de 15 noiembrie.

S-a instaurat starea de urgență în Letonia! Vaccinarea a devenit obligatorie

Numărul infectărilor zilnice cu virusul COVID-19  este, la momentul actual, de ordinul miilor în Letonia, care are o populație de 1,9 milioane de locuitori.

Potrivit noilor reguli, masca sanitară de protecție devine obligatorie peste tot, iar orice angajat la stat va trebui să fie vaccinat obligatoriu până pe 15 noiembrie.

Persoanele care nu sunt vaccinate împotriva virusului COVID-19 cu schema completă nu vor mai avea acces în supermarketuri. Doar magazinele care sunt considerate necesare vor fi deschise în weekend.

„Vă rog să evitaţi adunările, să nu faceţi vizite şi să reduceţi contactele”, a transmis premierul Krisjanis Karins prin Twitter.

Citește și: Arsurile la stomac- de ce apar si cum scapi de ele

Citeste si: Este posibil să avem din nou carantină totală în România? Ce spune Alexandru Rafilă: „Vor trebui să fie luate măsuri care să oprească această transmitere”

Spitalele din Letonia sunt deja pline de cazuri de COVID-19.  „Suntem obligaţi să refuzăm alţi pacienţi cu diagnostice care nu le pun viaţa în pericol. Echipajele medicale de urgenţă nu pot răspunde la toate apelurile”, a precizat Karlis Racenis, preşedintele unei asociaţii de tineri medici.

În Letonia, doar un procent de 48% dintre oameni s-au vaccinat împotriva virusului COVID-19 cu schemă completă. De asemenea, este una dintre cele mai slabe rate de vaccinare din Uniunea Europeană după Bulgaria, România şi Croaţia.

Bilanț coronavirus săptămânal. Câte cazuri și decese au fost raportate în săptămâna 13 martie – 19 martie 2023

Asistență internațională pentru România

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a hotărât, în ședința de luni, 11 octombrie, Hotărârea numărul 84 care vizează aprobarea solicitării de asistență internațională pentru asigurarea produselor necesare în tratarea pacienților care se află în stare gravă sau critică din cauza infectării cu COVID-19 prin prisma Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre). Prin această decizie, se propune cerere de ajutor internațional, care presupune produse medicale, și anume Tocilizumab și concentratoare de oxigen de 10 litri.

Citeste si: Ultimă oră! Prefectul Capitalei a anunțat noi restricții pentru bucureșteni: Poliția și Jandarmeria vor intensifica verificările

Decizia a fost luată deoarece spitalele „se confruntă cu nevoia acută de asigurare a medicației necesare pentru tratarea pacienților cu forme critice și severe de COVID-19 și în special a imunomodulatorului Tocilizumabum”,  iar posibilitățile de livrare ale acestui medicament la nivelul României sunt scăzute.