Rusia taie livrarea de gaz, din nou, într-o țară din Europa. Uniunea Europeană spune că este vorba despre un șantaj energetic

Author: Lavinia Medrea

Rusia taie livrarea de gaz, din nou, într-o țară din Europa. Uniunea Europeană spune că este vorba despre un șantaj energetic

Sursa: Twitter

Compania rusă Gazprom a anunțat, luni, că oprește încă o turbină a gazoductului Nord Stream 1 către Germania, iar fluxul de gaz, care se află deja la doar 40% din capacitate, va scădea cu încă jumătate începând de miercuri.

Noua lovitură dată aprovizionării vine într-un moment de mare tensiune, în timp ce Rusia și Occidentul fac schimb de lovituri economice ca răspuns la acțiunile Moscovei în Ucraina. Uniunea Europeană a acuzat Rusia că recurge la șantaj energetic, în timp ce Kremlinul spune că întreruperea gazului a fost cauzată de probleme de întreținere și de efectul sancțiunilor occidentale.

Rusia taie livrarea de gaz în Germania

Gazprom a declarat că debitul de miercuri va scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi- doar jumătate din oferta actuală, deja redusă.

Politicienii din Europa au avertizat în repetate rânduri că Rusia ar putea întrerupe fluxurile de gaze în această iarnă, o măsură care ar arunca Germania în recesiune și ar duce la creșterea prețurilor pentru consumatorii care se confruntă deja cu prețuri mai mari la alimente și energie.

Citeste si: Cum prevăd economiștii evoluția valutei în următoarea perioadă a anului. Ce se va întâmpla cu moneda euro

Președintele Vladimir Putin a avertizat luna aceasta Occidentul că sancțiunile continue riscă să declanșeze creșteri catastrofale ale prețurilor la energie pentru consumatorii din întreaga lume.

Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă

Rusia este al doilea mare exportator de petrol din lume, după Arabia Saudită, și cel mai mare exportator de gaze naturale din lume. Europa importă din Rusia aproximativ 40% din gazele sale și 30% din petrolul său.

Rusia este acuzată de „joc duplicitar” și de șantaj energetic

Gazprom a reluat săptămâna trecută fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 după o pauză de 10 zile pentru întreținere, dar numai la 40% din capacitatea gazoductului- un nivel la care Rusia a declarat că a fost nevoită să reducă volumele în iunie din cauza întoarcerii întârziate a unei turbine aflate în reparații în Canada.

Politicienii europeni au contestat această explicație, Germania afirmând că turbina în cauză nu trebuia să fie folosită până în septembrie.

Putin incearca cu disperare sa fure teritoriu prin referendumuri

Citeste si: Rusia îndeamnă Republica Moldova să încerce „să stabilească relații bune” cu ea. Anunțul vine după o decizie tranșantă a Maiei Sandu

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat despre președintele rus Vladimir Putin că face un „joc duplicitar”  privind reducerea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 1. 

„Nu există motive tehnice pentru scăderea livrărilor. Turbina este gata pentru livrare către Rusia”, a declarat ministrul Germaniei, Robert Habeck.

 


Lacrimi și regrete în „Casa iubirii”! Nona nu vrea să continue cunoașterea cu Patrick: „Nu mi-aș dori să mai încerc să te cunosc mai bine, pentru că nu-mi plac oamenii falși”

Nona și Patrick au luat cina în camera roșie. Deși Patrick a fost fericit după întâlnire, Nona spulberă tot și îi aduce la cunoștință că nu mai vrea să-l cunoască din cauza comportamentului său.

Cookies