Luând în calcul faptul că suntem la graniță cu Ucraina și ne numărăm printre principalele țări care ajută cetățenii refugiați, în România există temerea că am putea suferi și noi atacuri din partea rușilor. Din fericire, lucrurile nu sunt așa deloc, având în vedere că România se numără printre cele mai apreciate state de către Rusia.
Rusia nu va ataca Ucraina datorită acordului semnat în 2003 între Vladimir Putin și Ion Iliescu
Pe data de 4 iulie 2003, Ion Iliescu, pe atunci președinte al României, și Vladimir Putin, președintele Rusiei, au semnat la Moscova „Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă”. A fost scris în două exemplare originale, fiecare în limba română şi limba rusă, care aveau aceeași valoare.
Acest acord ar fi decis că cele două state își vor dezvolta relații și vor face negocieri chiar și în cazul unor probleme grave.
Citeste si: Ce sunt rachetele hipersonice și cum ar putea Rusia să amenințe Ucraina și Occidentul cu acestea
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Articolul 2 al acordului este cel mai important, unde este scoasă în evidență „necesitatea soluţionării tuturor problemelor internaţionale prin mijloace paşnice”. Așadar, cele două state s-au înțeles că, indiferent de situație, vor negocia, vor discuta pașnic pentru a rezolva orice problemă, lucru care poate fi interpretat și în situația actuală, de război.
Ion Iliescu se bazează mult pe acordul pe care l-a semnat și consideră că România nu este în pericol să intre în război cu Rusia.
Fostul președinte al României susține că Rusia are prea multe probleme interne și că nu-și permite să intre în conflict și cu statele-membre NATO, așa cum este România.Citeste si: Președintele Joe Biden vine în Europa. Ce șanse sunt să oprească războiul lui Putin în Ucraina?
„Nu cred că e posibil. Cine? Cine să provoace războiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă.