Rusia a fost acuzată ieri, în Consiliul de Securitate al ONU, că a dat startul unei „crize alimentare mondiale” și că a pus oamenii să înfrunte foametea singuri prin invadarea Ucrainei, potrivit AFP, citat de Agerpres.
In articol:
- Rusia a fost acuzată de pornirea unei „crize alimentare mondiale” prin declanșarea războiului în Ucraina
- „Nu doar Rusia plătește prețul sancțiunilor, este plătit și de alte națiuni din Europa și inclusiv de țara noastră ”
„ Vladimir Putin a început acest război. El a creat această criză alimentară globală.
Rusia a fost acuzată de pornirea unei „crize alimentare mondiale” prin declanșarea războiului în Ucraina
Rusia a fost acuzată de pornirea unei „crize alimentare mondiale” prin declanșarea războiului în Ucraina
„Rusia şi preşedintele Putin poartă, singuri, responsabilitatea pentru că au declanşat războiul împotriva Ucrainei şi pentru consecinţele acestui război asupra securităţii alimentare mondiale”, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman.
De asemenea, ambasadorul Franţei la ONU, Nicolas de Riviere, a declarat că războiul pornit de Rusia în Ucraina crește riscul de „foamete” la nivel mondial.
„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei creşte riscul de foamete în întreaga lume. Oamenii din ţările în curs de dezvoltare sunt primii afectaţi (…) Rusia va încerca cu siguranţă să ne facă să credem că sancţiunile adoptate împotriva ei sunt cele care dezechilibrează securitatea alimentară globală”, a declarat de Riviere.
„Motivele reale ale gravelor turbulenţe de pe pieţele alimentare mondiale nu se datorează în niciun caz acţiunilor Rusiei, ci mai degrabă isteriei necontrolate a sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei”, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia.
„ Nu doar Rusia plătește prețul sancțiunilor, este plătit și de alte națiuni din Europa și inclusiv de țara noastră ”
Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, Joyce Msuya, a declarat că războiul din Ucraina „ameninţă să înrăutăţească lucrurile pentru cele mai mari crize umanitare din lume, precum în Afganistan, Yemen şi în Cornul Africii”.
„Aceste ţări luptă deja împotriva insecurităţii alimentare, fragilităţii economiilor lor, creşterii preţurilor la alimente, carburanţi şi îngrăşăminte care vor afecta grav anotimpurile actuale şi viitoare”, a precizat diplomata din Tanzania.
Beasley a adăugat că circa „50% din cerealele pe care le cumpărăm provin din Ucraina şi hrăneam 125 de milioane de oameni” înainte de război, avertizând, de asemenea, legat de impactul „devastator” pe care criza îl va avea asupra operaţiunilor WFP.
„Lipsa de alimente va fi ceva real. Nu doar Rusia plătește prețul sancțiunilor, este plătit și de alte națiuni din Europa și inclusiv de țara noastră. Rusia și Ucraina au fost «coșul de pâine» al Europei”, a precizat președintele Joe Biden.