Rugăciunea pentru Joia Mare din Săptămâna Patimilor: Aduce noroc și sănătate în familia ta

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 mai 2024, 10:49

Joia Mare din Postul Paștelui este asociat Cinei cea de Taină.

Sursa: pixabay.com

Joia Mare din Postul Paștelui este asociat Cinei cea de Taină. Ce rugăciune este bine să rostim azi pentru noroc și pentru sănătatea familiei?

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, credincioșii ortodocși se adună într-o atmosferă solemnă și plină de adâncime spirituală pentru a comemora evenimentele semnificative din viața Mântuitorului Iisus Hristos. Această zi, cunoscută și drept Joia Neagră sau Joia Patimilor, este marcată de tradiții vechi și rugăciuni puternice, reflectând învățăturile de smerenie și iubire creștină.

Ce reprezintă Joia Mare în cultul ortodox?

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, creștinii ortodocși păstrează multe tradiții vechi și semnificații profunde.

Această zi este încărcată de momente esențiale din viața și învățăturile Mântuitorului Iisus Hristos, iar practicile religioase reflectă adâncimea spirituală a acestui eveniment.

Potrivit crestinortodox.r o, Joia Mare, cunoscută și drept Joia Neagră sau Joia Patimilor, este ziua care aduce aminte de smerenia și iubirea de aproapele demonstrate de Hristos când a spălat picioarele celor doisprezece apostoli, dar și de trădarea lui Iuda, la Cina cea de Taină.

Aceste evenimente sunt consemnate în Noul Testament și reprezintă momente definitorii din cadrul Săptămânii Patimilor, înainte de Învierea Domnului.

În această zi solemnă, credincioșii se adună în biserică pentru a participa la celebrarea celor 12 Denii, momente liturgice specifice care reprezintă pasajele din viața lui Hristos. În timpul citirii celor 12 Denii, sunt aprinse 12 lumânări, simbolizând lumina lui Hristos care răspândește întunericul.

Cele 12 Denii aduc în memoria credincioșilor evenimentele din Joia Mare: spălarea picioarelor ucenicilor, cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor lui Hristos.

Aceste momente sunt prezentate în cadrul unei procesiuni religioase care cuprinde Denia și Vecernia, unite cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, oficiată în această zi deosebită.

Citește și: Denia din Joia Mare 2024: Ce semnificația are

Tradiția transmisă din generație în generație prevede că din Joia Mare până la Paște, clopotele nu se mai bat, marcând astfel solemnitatea acestei perioade sfinte.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Credincioșii prăznuiesc în Joia Mare din Săptămâna Patimilor patru evenimente majore: spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul, Cina cea de Taină, Rugăciunea cea mai presus de fire, în Grădina Ghetsimani și trădarea Domnului de către Iuda. În aceste momente, învățăturile lui Hristos despre smerenie, iubire și sacrificiu sunt puse în centrul atenției, oferind credincioșilor oportunitatea de a medita asupra învățăturilor sale și de a-și întări credința în timpul acestei Săptămâni Sfinte.

Rugăciunea care se spune în Joia Mare pentru sănătatea familiei

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilință ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuși Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtășit zicând:

Luați, mâncați şi beți, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre’. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai șezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărătești împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit.

Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposați. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinți, ca să-mi plâng păcatele.

Citește și: Joia Mare este prăznuită în calendarul ortodox, la data de 2 mai 2024: Momentul în care Cina cea de Taină s-a înfăptuit

Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilință să mă împărtășesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărțirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească.

Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin