Românii pot fi despăgubiți în urma furtunilor violente! Ce condiții trebuie să îndeplinească cei ale căror locuințe au suferit pagube

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 16 iun 2024, 15:02

Românii pot fi despăgubiți în urma furtunilor violente! Ce condiții trebuie să îndeplinească păgubiții

Sursa: Pixabay

Furtunile din ultima perioadă au provocat pagube în casele unor români. Aceștia trebuie să știe însă că pot obține despăgubiri pentru daunele provocate de furtuni.

După furtunile din ultima vreme, multe locuințe au fost afectate, iar oamenii își numără pagubele. Doar în Capitală, pompierii au intervenit de peste 500 de ori, iar peste 200 de locuințe, gospodării și subsoluri au fost afectate de furtuna de joi seara. La nivel național, situația este și mai gravă.

Despăgubiri de până la 400.000 de lei

Cei care și-au asigurat locuințele pot sta fără stres, deoarece despăgubirile pot fi pe măsură.

Sumele primite ca despăgubiri nu sunt deloc neglijabile.

Citește și: Imagini apocaliptice din Capitală! Grindina și vijeliile au făcut prăpăd joi noapte: străzi inundate, copaci căzuți și sute de locuințe afectate

Potrivit Digi24, un proprietar a primit 400.000 de lei după ce locuința i-a fost distrusă de vremea extremă anul trecut. Această sumă este de patru ori mai mare față de valorile din anii anteriori.

În ultimii 10 ani, asiguratorii au achitat despăgubiri de 102 milioane de lei pentru prejudiciile cauzate de furtuni, în baza asigurărilor facultative de locuințe.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”

Ce trebuie să știe românii, înainte de a fi despăgubiți

Pentru a primi despăgubiri, este necesar să aveți încheiate polițe de asigurare facultative, pe lângă cele obligatorii. Asigurările facultative acoperă o serie de fenomene naturale și alte tipuri de riscuri, cum ar fi cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii și inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal.

Polița de asigurare PAD pentru o locuință din beton armat, cu o sumă asigurată de 100.000

de lei, costă 130 de lei pe an. Pentru o locuință de tip B, cu o sumă asigurată de 50.000 de lei, prima de asigurare este de 50 de lei pe an.

Pentru prima dată, riscul de furtună ajunge pe locul trei în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după riscurile de incendiu și explozie. Acest lucru subliniază importanța asigurării locuinței împotriva unor astfel de fenomene naturale.

Citește și: Peisaj de iarnă în mijlocul verii în Suceava. Gospodării distruse de grindină: „Cât am muncit, nu mai am nimic!”

Pentru a fi protejat financiar în caz de inundații sau alte fenomene naturale extreme, este esențial să aveți încheiate polițe de asigurare facultative. Creșterea semnificativă a sumelor despăgubite în ultimii ani reflectă atât gravitatea fenomenelor naturale, cât și necesitatea unei protecții adecvate pentru locuințe.