Peisaj de iarnă în mijlocul verii în Suceava. Gospodării distruse de grindină: „Cât am muncit, nu mai am nimic!”

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 12 iun 2024, 13:07

Grindina a lovit mai multe gospodării din județul Suceava.

Sursa: Observator News

România a fost lovită de fenomene meteo extreme, cu furtuni violente și temperaturi caniculare, provocând inundații și distrugeri masive în mai multe județe.

România, țara fenomenelor extreme, a fost lovită ieri de o serie de furtuni violente care au provocat haos în mai multe județe. În timp ce Capitala s-a confruntat cu temperaturi de peste 40 de grade, restul țării s-a aflat sub avertizare de vreme severă. Județul Suceava a fost printre cele mai afectate, unde localitatea Preotești a fost acoperită de munți de gheață după o furtună puternică.

Gospodării distruse în Suceava

Deși ne aflăm în mijlocul verii, localnicii din Preotești s-au trezit cu un strat de gheață de aproape un metru în curțile lor. Furtuna a lovit brusc, iar în doar câteva ore, apa și gheața de pe versanți s-au scurs în gospodării, creând un peisaj care amintește de scenele din filmul „Frozen”.

„Aici cred că a avut trei metri. Uitați! S-a făcut până sus!”, a declarat o femeie din localitate.

Pe lângă distrugerile provocate locuințelor, furtuna a distrus și culturile agricole. „În grădină nu mai am nimic! Cât am muncit, nu mai am nimic!”, a spus în lacrimi o localnică afectată de dezastru.

După câteva ore, gheața s-a topit, iar localitatea s-a transformat într-o uriașă piscină din cauza blocării podului de sub calea ferată.

„Asta a fost cauza principală aici”, a explicat Ion Vasiliu, primarul comunei Preotești.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Serialul “O dragoste” a plasat Kanal D pe primul loc la orașe. Peste 1 milion de telespectatori din întreaga tara au urmărit episodul de marti seara al producției

Citește și: Criminalii tinerei din Oradea au încercat să inducă autoritățile în eroare: Chiar ei au apelat la 112

Fenomene extreme în România

Fenomenele extreme nu s-au oprit aici. În județul Cluj, o tornadă s-a format deasupra unui lac din cauza temperaturilor ridicate, înspăimântând localnicii. În Caraș-Severin, aflat sub cod roșu de vreme severă, rafalele de vânt de peste 100 km/h au măturat totul în calea lor, provocând distrugeri semnificative.

În Vaslui, furtunile au lovit fără milă, doborând copaci și provocând inundații. Șoferii au avut dificultăți în a înainta pe străzile transformate în lacuri. "A fost dezastruos, apa era până la genunchi", a spus un localnic.

În timp ce restul țării se confrunta cu furtuni violente, bucureștenii s-au topit ieri la temperaturi de peste 40 de grade. Canicula a pus stăpânire pe Capitală, făcând viața de zi cu zi aproape insuportabilă pentru locuitori.

România se confruntă din ce în ce mai des cu fenomene meteorologice extreme, care produc distrugeri semnificative și pun în pericol viețile oamenilor. Furtunile violente, inundațiile și tornadele sunt doar câteva dintre provocările cu care țara noastră trebuie să se confrunte, în timp ce autoritățile sunt nevoite să găsească soluții pentru a preveni și gestiona astfel de situații de urgență.