Românii care locuiesc la bloc și nu respectă aceste reguli riscă o amendă de până la 1.500 de lei

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 20 nov 2023, 00:20

Potrivit legii, românii care locuiesc la bloc și nu respectă anumite reguli riscă amenzi usturătoare.

Sursa: https://pixabay.com/

A devenit obligatoriu în România. Potrivit legii, românii care locuiesc la bloc și nu respectă anumite reguli riscă amenzi usturătoare.

Toți românii care locuiesc la bloc trebuie să știe că dacă nu respectă anumite reguli riscă să primească o amendă pe loc. Amenda poate ajunge la 1.500 de lei.

Românii care locuiesc la bloc și nu respectă regulile impuse vor fi sancționați cu 1.500 de lei

Puține persoane cunosc faptul că, atunci când locuiești la bloc ești nevoit să respecți o serie de reguli. 

Mai exact, românii care stau la bloc sunt nevoiți să respecte un program de ore de liniște. Potrivit legii, orele de liniște la bloc sunt 22:00-08:00 şi 13:00-14:00.

Programul de liniște poate fi modificat în urma unei decizii a adunării generale a asociației de proprietari, existând cazuri unde se mizează pe ideea ca programul de liniște din timpul zilei să fie cuprins între orele 13:00 – 16:00. De

asemenea, programul de liniște trebuie afișat chiar la intrarea în bloc. Locatarii care nu respectă acest program riscă o amendă, pe loc, de până la 1.500 de lei. Amenda poate crește atunci când persoana respectivă nu se află la prima abatere.

Citește și: Un nou val de cutremure sâmbătă dimineața, în Gorj. INFP: "Pot apărea şi replici de intensitate mai mare”

Dacă există un vecin care nu respectă programul de liniște, puteți solicita intervenția polițiștilor. Aceștia pot interveni cu aparate care măsoară nivelul zgomotului și pot aplica sancțiunea.

Ce nu aveți voie să faceți în caz de cutremur

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a reamintit ce trebuie să facem în timpul unui cutremur, dacă stăm la bloc.

Declarațiile sale au fost făcute la scurt timp după ce a avut loc cutremurele din Oltenia.

Astfel că, acesta ne sfătuiește să folosim platforma fiipregătit.ro, unde putem afla ce măsuri de siguranță trebuie luate în cazul unui cutremur. De exemplu, ar trebuie să ne ascundem sub masă, nu sub grindă, pentru că grinzile nu mai sunt corelate cu tocul ușii, să oprim gazul și să NU lăsăm pe nimeni să fugă pe casa scării.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Din timp recomandăm să intre oamenii pe platforma FIIPregătit.ro, să vadă ce trebuie să facă înainte de cutremur, în timpul cutremurului și după cutremur.

Panica poate duce la greșeli mari. Dacă fugi de acasă și te prinde pe casa scărilor e și mai mare riscul. Primul lucru: oprești gazul și te ascunzi sub masă. Nu sub grindă, că nu mai sunt corelate grinzile cu tocul ușii.

Una din recomandările date: să deschizi ușa apartamentului pentru că ușile se blochează. Important e să le citească lumea înainte aceste recomandări, nu după cutremur. Nu e bine să pui deasupra patului un tablou greu pentru că ar putea să cadă pe tine în timpul cutremurului”, a declarat, luni, acesta.

Citește și: Un nou tip de cutremur în România. Românii își cumpără kit-uri de supraviețuire. Ce ar trebui să conțină acestea

Seismul de 5,7 grade produs în județul Gorj, din România, a fost catalogat de către specialiști ca fiind un nou tip de cutremur. Acesta nu poate fi explicat cu datele pe care INFP le are în prezent.

Mai exact, cutremurul produs în Gorj are atribuită o nouă categorie de risc, mai ales că nu există suficiente date științifice, pentru că zona nu a fost monitorizată seismologic, nepunând probleme până acum. De aceea, urmează ca în această zonă să fie instalați noi senzori care ar urma să ofere o imagine mai clară asupra mișcărilor faliilor. Gorjul, în prezent, este monitorizat de 5 stații, dar ar urma să mai fie instalate 3 stații seismologice, potrivit Institutului Național de Fizică al Pământului.

Sursă: capital.ro

 

 

Taguri: