Romanii care au credite cu dobanda variabila vor plati rate mai mari din cauza cresterii ROBOR-ului. In luna iunie, ROBOR-ul calculat la 3 luni a ajuns la 6,15%

Author: Oana Iosif
Actualizat: 15 iun 2022, 14:09

Ce este ROBOR-ul

ROBOR este prescurtarea termenilor Romanian Interbank Offered Rate si reprezinta un indicator stabilit de BNR, cu ajutorul caruia bancile si alte institutii de creditare isi calculeaza ratele care vor fi platite de debitori.

Acest indice se aplica creditelor in lei si poate fi considerat pretul banilor transformat in dobanda. Valoarea ROBOR-ului este comunicata in fiecare zi de catre BNR. Este important de remarcat faptul ca ROBOR-ul nu este decis de BNR, ci doar este comunicat de aceasta.

Valoarea indicelui este masurata in functie de termenul de scadenta al creditului, rezultand astfel, mai multe tipuri de indici ROBOR:

  • termen de scadenta de o zi - ROBOR T/N, O/N

  • termen de scadenta de o saptamana - ROBOR 1W

  • termen de scadenta de o luna - ROBOR 1M

  • termen de scadenta de trei luni - ROBOR 3M

  • termen de scadenta de sase luni - ROBOR 6M

  • termen de scadenta de noua luni - ROBOR 9M

  • termen de scadenta de un an - ROBOR 12M

Aceste perioade se refera la intervalul de timp pentru care bancile isi acorda imprumuturi reciproc. Cele mai importante tipuri de indici sunt ROBOR 3M si ROBOR 6M, deoarece sunt cel mai des utilizate de catre institutiile bancare.

Dobanzile variabile ale creditelor luate in lei sunt stabilite prin cumularea indicelui ROBOR cu marja fixa practicata de banca. De exemplu, daca pentru un credit ipotecar cu dobanda variabila, ROBOR la 3 luni este de 6,15% , iar marja fixa a banii este de 2,5%, atunci dobanda pe care va trebui sa o plateasca persoana care ia imprumutul este de 8,65%.

De retinut este faptul ca dobanda variabila se calculeaza in functie de ROBOR pentru imprumuturile contractate inainte de luna mai 2019. Incepand din luna mai 2019, la initiativa Guvernului Romaniei, a aparut un nou indice pentru calcularea creditelor, care vizeaza imprumuturile fara acte cu dobanda variabila pentru persoanele fizice. Acesta se numeste IRCC, prescurtarea de la Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor.

Evolutia indicelui ROBOR

In octombrie 2021, indicele ROBOR avea o valoare de 2,13%. De atunci, acest indice a avut o evolutie ascendenta foarte rapida, mai ales incepand cu data de 24 februarie 2022, ROBORUL a crescut incontinuu. In iunie 2022 ROBOR a atins nivelul de 6,15% si nu se asteapta tendinte de scadere a acestuia. Ce fenomene pot influenta evolutia ROBOR-ului?

  • Inflatia. Este fenomentul care se refera la cresterea generalizata a preturilor pentru bunurile si serviciile existente in piata. In contextul pandemiei de COVID-19 cand s-au printat foarte multi bani, fenomenul inflationist este prezent in aproape toate tarile dezvoltate. O masura pentru diminuarea inflatiei este cresterea ratei dobanzilor, in felul acesta banii devin mai scumpi, oamenii cheltuie mai putin si se micsoreaza si inflatia. Totusi, exagerarea acestei masuri de crestere a dobanzilor poate avea consecinte mai grave, cum ar fi o recesiune. Acest mecanism de reglare a nivelului inflatiei prin majorarea sau micsorarea ratei dobanzilor este foarte fin.

  • Nivelul scazut de lichiditati pe piata. Cu cat banii care circula pe piata sunt mai putini, cu atat ei sunt mai valorosi. Deoarece ROBOR-ul reprezinta rata dobanzilor la care bancile din Romania isi acorda imprumuturi intre ele, este clar ca indicele este direct influentat de nivelul de lichiditati disponibile.

  • Politica fiscala. De exemplu, autoritatile pot decide micsorarea taxelor si impozitelor, iar odata cu reducerea acestora, este alimentat consumul, ceea ce poate duce la cresterea ratei inflatiei si, respectiv, a dobanzilor.

Un aspect care trebuie retinut este ca bancile nu sunt interesate sa influenteze nivelul indicelui ROBOR. Chiar daca acest indice ar creste si ar creste veniturile bancilor, odata cu ele cresc si costurile, pentru ca bancile s-ar finanta mai scump de pe pietele financiare. ROBORUL este dictat de conditiile economice. De aceea, oricat de pregatiti ar fi analistii financiari care lucreaza in domeniu, ar fi dificil de realizat o previziune pentru rata de dobanda medie, deoarece aceasta este dictata de o multitudine de factori.

Cum vor fi afectati romanii de cresterea ROBOR-ului

Din cauza cresterii indicelui ROBOR vor avea de suferit persoanele care au imprumuturi cu dobanda variabila. De la 2,15% cat era ROBORUL 3M in octombrie 2021, in iunie 2022 acesta a ajuns la 6,15%.Sa ne imaginam un credit ipotecar cu dobanda fixa, in valoare de 200.000 RON, contractat in ianuarie 2019 cand ROBOR-ul era la 2,92%, marja fixa a bancii de 2,5%, comisioanele si taxele + 0,3%. DAE a creditului este de 5,72%. Pentru un asemenea imprumut, rata ar fi de 1162 RON. In conditiile in care ROBOR-ul a ajuns la 6,15%, DAE a creditului este de 8,95%, iar rata lunara este de 1602 lei. Rata a crecut cu circa 440 lei, o crestere de aproape 38% fata rata initiala. In felul acesta creste gradul de indatorare a persoanelor care au credite cu dobanda variabila, scade cosul de cumparaturi, respectiv nivelul de trai.

Concluzii si propuneri

ROBOR-ul a avut o crestere accelerata in ultimul timp si nu exista momentan tendinte de scadere a acestuia. In primul rand vor fi afectate persoanele care deja aveau un grad de indatorare foarte mare, acum le va fi si mai greu sa faca fata ratelor bancare. Ca si sugestie ar fi sa fiti foarte atenti in viitorul apropiat cu accesarea de noi credite, mai ales cu dobanda variabila. In felul acesta va supuneti riscului de dobanda. Chiar daca accesati un credit, asigurati-va ca nu aveti un grad de indatorare mai mare de 25% din venit si ca veti putea plati ratele chiar daca dobanda ar creste.

 

 


Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.