Ne aflăm în luna mai și este sezonul florilor de soc. Astfel, multe gospodine pregătesc în această perioadă socată, ce reprezintă sucul natural din flori de șoc, cu aromă de lămâie și cu miere. Iată rețeta tradițională, că pe vremea bunicii. Socata este un fel de limonadă, dar mult mai parfumată, cu un gust dulce-acrișor, ușor acidulată, ce are o puternică aromă de soc.
Rețeta tradițională de socată, că pe vremea bunicii- Ingrediente:
Momentul propice pentru pregătirea socatei este în perioada mai-iunie, deoarece este intervalul în care socul înflorește, iar florile de soc sunt numai bune pentru cea mai gustoasă socată. Este de preferat ca florile de soc să fie culese la începutul înfloririi, pentru că dacă sunt recoltate mai târziu ele devin amare iar socata nu mai iese la fel de gustoasă. De asemenea trebuie evitate tulpinile verzi și folosite doar florile, deoarece și tulpinile pot da un gust amar socatei.
- 14-16 flori mari de șoc (pentru a ieși mai concentrată se poate mări cantitatea florilor de șoc)
- 1 kg de zahăr (se poate miere în loc de zahăr)
- 3-4 lămâi mari
- 10 litri de apă rece
- un borcan de 10 litri
-drojdie sau boabe de orez
Citește și: Retete de socata cu flori proaspete: cum faci socata dulce
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Ce se schimbă de la 1 iulie 2025, pentru pensionari? Urmează să primească o sumă de bani generoasă
Cum se prepară socata ca pe vremea bunicii
Pentru a prepară socată tradițională, că în vremea bunicii este nevoie de flori de soc curate, fără păduchi sau musculițe, înflorite bine și culese atunci când este soare. Florile de soc se spală pentru se îndepărta praful și apoi se rup de pe tulpini și se pun în borcan. Se adaugă apă rece și lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a evita gustul amar al lămâilor puteți să adăugați în borcan doar pulpă și zeamă și să îndepărtați cojile.
Citește și: Trei rețete de socată pentru vară. Extrem de răcoritoare și ușor de pregătit
A două zi, se adaugă zahărul și boabele de orez sau drojdia se amestecă bine, apoi se acoperă din nou borcanul și se lasă la fermentat încă 3-4 zile. Se recomandă că în toată această perioadă ca borcanul să nu fie închis complet pentru a lăsa socată să respire, iar compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi.
În momentul în care apa va deveni gălbuie și mirosul plăcut sucul se strecoară printr-o sită deasă și se depozitează în frigider pentru a se servi rece.